Elkezdődtek a tárgyalások

Megkezdődtek az egyeztetések a gyógyszertárak létesítése és működtetése terén tervezett változtatásokról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a szakmai szervezetek között - közölte a tárca egészségügyért felelős államtitkársága.

Az első, szerdán tartott gyógyszerészeti egyeztető fórummal elindult egy tárgyalási folyamat, a következő napokban több konzultációt tartanak a szakmai szervezetek egymás között és az egészségügyi tárcával egyaránt.

Az MTI úgy tudja, szerdán több tárgyalást is folytattak az egészségügyi javaslatok kapcsán. Az egyik ilyen egyeztetésen a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Magángyógyszerészek Szövetsége, a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Generikus Gyógyszergyártók Egyesülete konzultált a tárcával.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy mostanra több szempontból is indokolttá vált a gyógyszerellátás újraszabályozása. Mint kifejtette, az elmúlt négy év eredményeképpen mostanra többfordulóssá vált a gyógyszerbeszerzés, mivel kevés az esélye annak, hogy egy gyógyszertárban be lehessen váltani mondjuk három vényt.

Szintén a jelenlegi szabályozás nyomán jelent meg például az a jelenség, hogy a betegnek nem feltétlenül van lehetősége a teljes készletből gyógyszert választani, "hiszen gazdasági érdekek szerint bizonyos gyógyszertárak bizonyos gyártók készítményeit forgalmazzák" - mondta.

A Magyar Gyógyszerész Kamara egyetért azzal az előírással, hogy a gyógyszertárakban gyógyszerész legyen a többségi tulajdonos.

Ezzel kapcsolatban indítványozták, hogy a gyógyszerészek hitelfelvételéhez az állam nyújtson fedezetet. Az állam hozta ezt a döntést tulajdonképpen a betegek és az egész társadalom érdekében, így indokolt az állami garanciavállalás e téren - tette hozzá Horváth Tamás.

Az egészségügyért felelős államtitkárság arra kérte a gyógyszerész szakmai szervezeteket, hogy egy héten belül dolgozzanak ki egy kompromisszumos megoldást, amelynek elemei a törvényjavaslatban fognak megfogalmazódni.

A tárca csütörtöki közleménye szerint a felek az előző napi egyeztetésen teljes mértékben egyetértettek abban, hogy a gyógyszerellátás rendszerét át kell alakítani, oly módon, hogy az a beteg valódi érdekét, az átláthatóságot, a gyógyszertárak egészségügybe való visszaintegrálását és a kormányprogram elveinek megvalósulását szolgálja.
Forrás: MTI