Vita az antiszemitizmusról

Sértő állításokat fogalmazott meg Glenn Beck, a Fox News televízió műsorvezetője Soros Györggyel és a holokauszttal kapcsolatban - számolt be róla a The New York Times.

Beck, aki az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik meghatározó alakja, a héten egy sorozatban foglalkozott Soros György magyar származású filantróp milliárdos befektetővel. A televíziós "bábmesternek" titulálta Sorost, aki szerinte "attól vált hírhedtté, hogy világszerte gazdaságokat és rendszereket omlasztott össze". Beck azt állította, hogy a milliárdos "következő célpontja" az Egyesült Államok.

"Azon túl, hogy pénzügyileg térdre akar kényszeríteni bennünket, ocsmány hasznot is akar kaszálni rajtunk" - mondta Beck Sorosnak a dollár hanyatlásával kapcsolatos kijelentéseit idézve.

Abraham H. Foxman, a Rágalmazásellenes Liga országos igazgatója "sértőnek" és "borzalmasnak" minősítette Becknek azt a kijelentését, hogy Soros "a zsidók haláltáborba küldésében segédkező zsidó fiú" volt. Sorozatának a Fox News csatornán kedden bemutatott, első részében - amelyet mintegy 2,8 millióan láttak - Beck azt mondta, hogy a 14 éves Soros "elkísérte azt az antiszemitát (keresztapját, a Földművelésügyi Minisztérium egykori alkalmazottját), hogy papírokat kézbesítsen a zsidóknak, elkobozza a vagyonukat és aztán elszállítassa őket". "Ezzel határozottan nem azt mondom, hogy George Soros élvezte volna, amit tett, vagy hogy lett volna választása. Mert 14 éves volt. Túl akarta élni. Vagyis nem ítélkezem. Ez rá és istenre tartozik." - mondta Beck, és hozzáfűzte, hogy "sokan" antiszemitának minősítenék Sorost, amit ő nem tesz.

A Fox kiállt Beck mellett a kirobbant vitában, amelyben a Rágalmazásellenes Liga mellett több más zsidó szervezet is bírálta a műsorvezetőt. Joel Cheatwood, a Fox News rangidős alelnöke egy csütörtök délután kiadott közleményben úgy fogalmazott, hogy a Soros kamaszkorára vonatkozó információk közvetlenül az üzletember írásain és interjúin alapulnak, s hogy a gyerekkori cselekedeteivel kapcsolatban nem hangzott el negatív vélemény.

Foxman ezzel szemben azt állította: "egy fiatal fiút felelősnek tartani azért, ami a holokauszt idején körülötte történt" nem más, mint egy, a Soros "befeketítésére" indított erőfeszítés része, amit undorítónak nevezett.

Michelle Goldberg, a The Daily Beast publicistája "antiszemita kutyasípok szimfóniájának" minősítette Beck sorozatát.

A The New York Times rámutatott, hogy Beck a múltban is többször felhördülést váltott ki a holokauszttal és a náci Németországgal kapcsolatos kijelentéseivel, de néhány zsidó vezető a védelmére kelt.
Forrás: MTI