A Magyar Filmművészek Szövetsége nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a filmes szakma finanszírozási gondjainak feloldása érdekében. Szomjas Györggyel, a szövetség főtitkárával beszélgettünk.

Önök látták azt a tervezetet, amely a kormány filmfinanszírozásának rendszerét tartalmazza?

Matolcsy a filmesektől elszipolyozza a pénzt?
Az eddigi filmfinanszírozási rendszer megszüntetését sejteti a kormány költségvetési tervezete, amelyben a Magyar Mozgókép Közalapítvány mindössze egy milliárd forintos támogatással szerepel, ugyanakkor 2 milliárd forintot juttat a nemzetgazdasági tárcának filmtámogatás címszóval.

www.nepszava.hu
Nem láttunk ilyet, csak pár számot vettünk észre a költségvetési tervezetben. Matolcsy Györgytől kértünk tájékoztatást arról, hogyan gondolja annak a kétmilliárd forintnak a felhasználást, ami most az ő minisztériumához került. Mostanáig nem kaptunk erre választ.

Láttak olyan adatot, amely arra enged következtetni, hogy a filmre szánt állami támogatás fő címzettje a jövőben nem az MMKA lesz?


A költségvetési tervezet három-négy címletében vannak megjelölve a filmtámogatások. Ezek között a közalapítvány egymilliárd forintos támogatással szerepel. Ez az összeg nagyon alacsony. Ennél magasabb összegek is találhatók az adatok között.

Egyes híradások szerint jövőre meg akarják szüntetni az MMKA-t. Érdemes volt nyílt levelet intézni a kormányhoz és pénzt követelni a közalapítvány számára?

Nincs és nem is lehet szó az alapítvány megszüntetéséről. Elképzelhető, hogy átalakításra sor kerül, de egyelőre ez még bizonytalan. Bármi történik, a közalapítványnak kell, hogy maradjon jogutója. Mi számításba vesszük ezt az átalakulást és úgy gondoljuk, mindez a szakmai szereplők részvételével valósul majd meg.

Komplex szakmáról van szó, amely többek között magában foglalja a filmek forgalmazását, art mozikat, folyóiratokat és a külföldi tagdíjakat is. Az alapítvány támogatja a magyar film teljes struktúráját, amit nem szabadna egy tollvonással átalakítani. Az egymilliárd forint semmire sem elég. Számításunk szerint négy és fél milliárd forint szükséges ahhoz, hogy minimális szinten működni tudjon a rendszer és ne omoljon össze.

A nyílt levélre milyen reakciót várnak Orbán Viktortól?

Most kerül sor a költségvetés tárgyalására. Remélem, hogy figyelembe veszik és megértik: ez egy komplex probléma. A szakmában jelen van egy olyan folyamatosság, amit  folytatni kell, bármilyen átalakulásra kerül is sor. Ha nem így történik, akkor az egész audiovizuális kultúrának egy központi eleme szűnik meg.

Mindezek mellett az említett változások érinthetik a Brüsszellel kötött támogatási szerződést is, aminek része az a húsz százalékos adókedvezmény, amely alapján a külföldi filmesek Magyarországra jönnek dolgozni. Ha ez meghiúsul, akkor a külföldi produkciókat nem hozzák hazánkba, és akkor az egész filmes szolgáltatóipar is megrendül. A levelünkben ezekre a problémákra is utaltunk.

A kormány miért nem egyeztet a szakmával?


Elvárnánk az egyeztetést, hiszen ennek elég nagy hagyománya van. Az elmúlt húsz évet tekintve a szakma nagyon komoly eredményeket ért el az egyeztetések során. Így tudtuk kicsikarni, akár a közalapítvány megalakulását, akár a filmtörvényt, és annak módosításait is.

Az MMKA tartozásának fedezetét az előző kormánnyal kötött, 2013 végéig szóló támogatási szerződés biztosította. Ha megszűnik a közalapítvány, akkor ki rendez majd a tartozást?

Ez esetben nem kizárólag a közalapítványt érintik a problémák, hanem a producereket is. Ők az elmúlt években felvett hitelekből készítettek filmeket, mely összeget a filmalapítvány garantált és utólag törlesztett. Ha ez a rendszer megdől, akkor az összes produceri cég is csődbe megy, mert először tőlük követeli a bank a pénzt. Pillanatnyilag, csak a kamatteher félmilliárd forint.