Szijjártó: a szegényeknek és átlagosan keresőknek nem lesz gázáremelés

Az átlagos és annál szerényebb körülmények között élő családoknak ezután sem kell többet fizetniük a gázért - közölte a miniszterelnök szóvivője pénteken.

Szijjártó Péter azt írta: a kormányfő azt az utasítást adta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy az átlagos vagy annál szerényebb körülmények között élő családok számára nem emelkedhet a gáz ára, Fellegi Tamás pedig olyan javaslatot tett a kormánynak, amely a célnak - a Gyurcsány-korszak öröksége dacára - megfelelt.

Orbán Viktor szóvivője ezzel Józsa István sajtótájékoztatójára reagált; a szocialista politikus pénteken úgy vélekedett, hogy a kormány a gázárstop megszüntetésével magára hagyta a fogyasztókat a fűtési szezon kezdetén.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter úgy fogalmazott közleményében: érthető, hogy "háborog az MSZP lelkiismerete, hiszen a szocialista kormányok tíznél is több alkalommal emelték a gáz árát".

A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben sávos gázár modellt vezetnek be. Az átlagfogyasztónak évi 1.200 köbméter fogyasztásig nem emelik a földgáz árát jövő év január elsején; ezen felül 1.500 köbméterig mindössze 0,7 százalék az áremelés mértéke. Fellegi Tamás elmondta: a fogyasztók 57 százaléka számára így egyáltalán nem, további 9 százalékuk számára pedig alig lesz áremelkedés.

A legmagasabb sávokban, 3.000 és 3.500 köbméter között 7,8 százalék, 3.500 és 4.000 köbméter között pedig 9,3 százalékkal nő januártól a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben; e két kategóriába mindössze a fogyasztási helyek hat százaléka tartozik.

Forrás: MTI