Minden kedves disznó örülhet

Egy miniszteri rendelet szerint állatjóléti biztosoknak kell ellenőrizniük a legnagyobb gazdaságok állatállományát: amelyik jószág nem boldog, annak gazdája „mehet a levesbe.”

A kormány igen fontos döntést hozott: vizsgálni fogja az állatok stresszhelyzetét. vidékfejlesztési minisztérium legújabb rendelete szerint két év múlva kötelező lesz majd a nagyobb állattenyésztő gazdaságok – például a marha-, disznó-, baromfi-, ló-, juh- és kecsketenyésztők – számára úgynevezett állatjóléti felelősök kijelölése. Őket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal képzi ki, és a szakemberek felelnek majd az állatok boldogságáért, valamint oktatni is fogják az állattartókat, miként kell helyesen bánni a csirkékkel, disznókkal.

– Támogatom az ötletet, mert néhány helyen tényleg brutálisan bánnak az állatokkal –mondta Mihalecz András, a Rio Alto Kft. ügyvezetője.

– Mi hatszáz marhát tartunk, most vettem még ötvenet egy olyan helyről, ahol elektromos sokkolóval hajtják a teheneket. A stressz meglátszik az állatokon, kevesebb a teje, rosszabb a szaporulat, és még a húsminőséget is rontja. A sok stresszhormon ugyanis felhalmozódik a szervezetükben, amely a vágás után is megmarad, és ezt az idegbajos húst eszik az emberek.
Hasonló véleményt fogalmazott meg Thury Attila, a Mohácsibe Kft. ügyvezetője is, aki szerint annyi támadás érte már a termelőket az állatvédőktől a tartás miatt, hogy nagy örömmel fizet majd az állatjóléti felelősök munkájáért.

– A stressz fontos tényező lett az állattartásban. Kutatások is kimutatták, hogy kevesebb a stresszhormon a ketrecben tartott baromfikban, mint a szabadon lévőkben. Ha lesznek helyi szakemberek, akik ellenőrzik ezt, az jó dolog – véli Thury Attila.

Köszönjük kormányunknak a legfontosabb döntést!

Forrás: Bors/HirExtra