Chávez vádaskodik

Hugo Chávez venezuelai elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy menedéket ad egy szökésben lévő ellenzéki vezetőnek és médiamágnásnak, aki - szerinte - többedmagával merényletre készült ellene.

Chávez helyi idő szerint szerdán elhangzott tévényilatkozatában azt mondta, hogy Guillermo Zuloaga bármit megtesz, amit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megparancsol neki. Az Egyesült Államok egy bűnözőt oltalmaz - tette hozzá.

Chávez a múlt héten azt állította, hogy egyes ellenlábasai - köztük Zuloaga is - 100 millió dollárt ajánlottak fel a meggyilkolásáért. Zuloaga még júniusban elhagyta Venezuelát, miután egy bíróság elítélte összeesküvés vádjával.

Zuloaga, az elnöke és egyik tulajdonosa a dél-amerikai ország utolsó ellenzéki hangvételű tévéadójának, a Globovisionnak, cáfolta, hogy pénzt ajánlott volna Chávez meggyilkolásáért.

Chávez nemrégiben hadjáratot indított a tévéadó ellen, illetve lépéseket tett, hogy az állam többségi részesedést szerezzen a televízióban. A caracasi kormány, amely számos újságot ad ki, és több tv-csatornát működtet, tavaly megvonta több rádióállomás működési engedélyét.

A Globovision, amely nyíltan pártját fogja az ellenzéknek, és fórumot ad politikusainak, már régóta szálka az elnök szemében.

Forrás: MTI