Átadják a Kodály Központot

Hivatalosan is átadják csütörtökön a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot.

"A Kodály Zoltán születésnapjára szervezett ünnepségen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök és Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye is" - közölte a Pécs2010 Sajtóiroda kedden az MTI megkeresésére.

Az ünnepélyes szalagátvágásra este hat órakor kerül sor, amit gálaműsor követ. Ezen eozinból készült különleges EKF-láncot kapnak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallin képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak.

A gálaműsor keretében Bach-, Liszt- és Kodály-művek is felcsendülnek a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.

A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.

Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója arról is beszélt, hogy a központtal Pécs felkerülhet Európa zenei térképére. "A városnak a magas minőségű szimfonikus zenekara mellett már egy világszínvonalú hangversenyterme is van, ahol a világ zenei élvonala is felléphet. Az, hogy neves előadók, világsztárok milyen gyakran fordulnak meg itt, mostantól csak pénzkérdés" - fogalmazott.

Hozzátette: az előadóművészetnek nincs is olyan szegmense, melyet a központ ne tudna kiszolgálni, stúdiórendszerével pedig csúcsminőségű hangfelvételek készíthetők.
A Kodály Központban az első nyilvános koncertet múlt hét csütörtökön tartották Maxim Vengerov és Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész vendégszereplésével.
Forrás: MTI