Problémát okoz az eső

Bács-Kiskun megyében több településen folyamatosan védekeznek a belvíz miatt; Pálmonostorán két családot ki kellett telepíteni, de a katasztrófavédelem egyelőre tudja kezelni az ingatlanokat veszélyeztető víz elvezetését - közölte szombaton a katasztrófavédelem megyei igazgatója.

Pálmonostorán két utcában van magas belvíz, két családot kellett kitelepíteni, közülük az egyik a saját tulajdonában lévő ingatlanba költözött át, a másik család rokonoknál lakik - mondta Szatmári Imre polgári védelmi alezredes.

Beszámolt arról, hogy a hóolvadás következtében 90-95 százalékos telítettségű a talaj, ezért a lehullott 7 milliméter körüli csapadék nagyobb része a felszínen marad.

A megyében a legrosszabb helyzetben Szalkszentmárton egy mélyen fekvő településrésze van, ahol 3 utca 132 ingatlanját védi egy nagy teljesítményű szivattyú. Kitelepíteni még senkit sem nem kellett - mondta az alezredes, aki hasonlóan nehéz a helyzetben lévő települések közé sorolta Harkakötönyt, ott két mélyen fekvő utcában szintén szivattyúkkal biztosítják a vízelvezetést.

Szatmári Imre szerint az alap nélkül épült, vályogfalú házak veszélyeztetettek a folyamatos esőzés miatt.

A katasztrófavédelmi igazgatóság december 14-ei sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a belvíz miatt legnagyobb veszélynek kitett négy településen - Pálmonostora, Harkakötöny, Kunszentmiklós és Szalkszentmárton - 15 lakóingatlan károsodott, 13 ember kitelepítésére volt szükség.

Mint akkor bejelentették, a belvíz elleni védekezésre 82 millió forintot fordítottak, ezen felül 24 település nyújtott be vis maior kérelmet, döntő többségüknek a kormány már eleget tett.

Forrás: MTI