Lebukott a tolvajbanda

Szervezett kutyatolvajbandát számolt fel az a nyomozócsoport, mely Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyei rendőrökből alakult a kutyalopások tetteseinek kézre kerítésére - tudatta a Tiszafüredi Városi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Ferge Levente szerint fellélegezhetnek a kutyatenyésztők, miután a bűnszövetség tagjai lelepleződtek a napokban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszafüredi Városi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói és a Hajdú Bihar megyei egyeki őrsparancsnok együttműködésének köszönhetően.

Az őrnagy az előzményekről szólva felidézte: az elmúlt hónapokban országszerte több értékes kutyát loptak el tenyésztőktől. Elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Heves és Borsod megyében tulajdonítottak el angol és francia bulldog fajtatiszta kölyökkutyákat.

A legnagyobb kárt 2010. október 3-án egy tiszafüredi tenyésztőnek okozták, akitől két Champion győztes angol bulldog kölyköt vitték el. Az állatok értéke megközelítette a hatmillió forintot. Miután a tiszafüredi kapitányság büntetőeljárást indított az ügyben, a beszerzett információk alapján felmerült a sorozat-bűncselekmény gyanúja. A nyomozást kiterjesztését követően kiderült: országszerte közel 20, hasonló módon elkövetett kutyalopásos eset történt az utóbbi időben.

A rendőrök látókörébe került egy mezőkövesdi család, amelynek tagjai internetes hirdetéseken szemelték ki áldozataikat. Telefonon vették fel a kapcsolatot a tenyésztőkkel, kutyatulajdonosokkal, és nagy összeg átadását kilátásba helyezve megszerezték azok címét, végül ellopták a fajtatiszta kutyakölyköket. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a kutyákat több kézen áthaladva külföldön értékesítették. A hálózat felderítése és e körülmény tisztázása érdekében még további vizsgálatok várhatók.

A gyanúsítottak 2010. december 21-én éjjel kerültek rendőrkézre, amikor a rendőrök Kaba környékén igazoltattak egy, már hosszabb ideje megfigyelt, Nádudvar irányába haladó gépkocsit és az abban utazó négy embert. Az autó átvizsgálása során több, bűncselekményhez használatos tárgyat találtak, majd foglaltak le. A négy férfi a helyszínen történő elszámoltatásuk során ellentmondásokba keveredett, ezért - illetve az ellenük szóló bizonyítékok miatt - előállították őket.

Később arra is fény derült, hogy a gyanúsítottak elfogásuk napján hat francia és öt angol bulldog kölyköt loptak el Nádudvarról, amelyeket már átadtak Mezőkövesden megbízóiknak. Ezek a kutyák visszakerülhettek gazdájukhoz, a rendőrök ugyanis a kihallgatásokkal párhuzamosan házkutatást tartottak a mezőkövesdi apánál és fiánál, akiknél megtalálták az ellopott négylábúakat. Ugyanitt további 110 kutyát is lefoglaltak.

Ferge Levente hangsúlyozta: a nyomozásnak ebben a szakaszában beigazolódott: a tettesek csivava fajtatiszta illetve keverék kutyákat is nagy számban loptak az ország különböző területein.

A négy kabai és két mezőkövesdi lakos ellen többrendbeli lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Közülük két férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, míg társaik jelenleg szabadlábon védekezhetnek.

Forrás: MTI