Az LMP követi a Jobbikot

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az LMP a médiatörvény miatt, mivel a párt szerint a január elsején életbe lépő jogszabály több ponton is alkotmányellenes.

Karácsony Gergely, párt frakcióvezető-helyettese pénteken a beadvány eljuttatása után az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a nyomtatott és internetes sajtó hatósági felügyelete az egyik legnagyobb probléma, erről az Ab korábban már megállapította, hogy nincs olyan nyomós érv, amely miatt korlátozni kellene a sajtónak ezt a területét.

További problémát jelent, hogy a médiahatóság szabadon gazdálkodhat a frekvenciákkal, mert nem köteles pályázatot kiírni, de aggályos a médiabiztos intézménye és az is, hogy a törvényt pénteken hirdették ki, és szombaton lép hatályba - mondta az LMP-s politikus. Nem rendelkezik a törvény arról - tette hozzá -, hogy mit tesz a médiamonopóliumok lebontásáért, amiről korábban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ezek kialakulását meg kell akadályozni.

Emlékeztetett, hogy korábban a médiaalkotmányt és a hatósági felügyeleti rendszert létrehozását is megtámadták az Ab előtt, mivel ezeket is alkotmányellenesnek tartják. A médiatörvény még nagyon sok problémát fog jelenteni Magyarországnak, és az ország nemzetközi tekintélyének sem használ majd - mondta.

A médiatörvényt a Magyar Közlöny pénteki számában tették közzé, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a törvényt.

Az Országgyűlés múlt hétfőről keddre virradóra a kormánypárti képviselők szavazataival fogadta el a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot, amely egyebek mellett szabályozza a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogköreit, meghatározza a médiapiaci szereplők jogait és kötelességeit, valamint rendelkezik a rájuk kiróható szankciókról is. Hatálya minden médiumra, azaz a televíziók és a rádiók mellett a lapokra, a hírportálokra és az internetes újságokra is kiterjed.

Forrás: MTI