"Jógazda": vége

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta a "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő befektetési szolgáltatás végzésére jogosító engedélyeit, illetve kezdeményezte a felszámolását.

A PSZÁF keddi közleménye szerint az intézkedések oka az, hogy a takarékpénztár súlyosan megsértette a hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló rendelkezéseket és tőkehelyzete nem teszi lehetővé a jövőbeni biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működését.

A PSZÁF szerint a takarékpénztár betéteseinek érdeke, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közreműködésével mielőbb megkezdődhessen a kártalanításuk. A törvény alapján az OBA a felügyelet engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül köteles lebonyolítani a betétesek kártalanítását szolgáló kifizetéseket. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd.

A közlemény szerint a takarékpénztárnak mintegy 6.500 betétese van. A "Jógazda" mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban tízezredekben mérhető - áll a közleményben.
Forrás: MTI