Iszapkatasztrófa: 95 család építtet új házat

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai közül 95 család döntött új ház építéséről, 73 már választott is a megadott típustervek közül.

Mondta  Nagy Anna kormányszóvivő egy pénteki háttérbeszélgetésen. Emlékeztetett: a károsultak január végéig jelenthetik be az új ház építésére vonatkozó szándékukat; akik ezt a határidőig nem teszik meg, használt lakást vásárolhatnak vagy pénzbeli megváltást kérhetnek. Használt lakás vásárlásáról eddig 106 család nyilatkozott, 65-en helyreállítást kértek, négy család pedig még nem döntött.

Jelenleg a károsultak közül 99 családnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bérel lakást, hat családot a Magyar Honvédség szállásolt el Meggyeserdőn, három család továbbra is a devecseri iskolában lakik, a többiek rokonokhoz vagy hazaköltöztek, illetve saját erőből oldották meg elköltözésüket.

Nagy Anna kitért arra is, hogy a Magyar Kármentő Alapban csütörtökig 1 milliárd 759 millió forint gyűlt össze. Az összeg nagy részének felhasználásáról rövidesen dönt a kormány, ahogy várhatóan heteken belül határoz a Mal Zrt. jövőjéről is - mondta a kormányszóvivő.




Forrás: MTI