Észak-Korea: elég volt!

Észak-Korea a váratlanul megszakadt előző napi katonai tárgyalások után közölte csütörtökön: nem érzi szükségét annak, hogy folytassa a párbeszédet déli szomszédjával.

"Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az árulók nem akarják az Észak és Dél közötti viszony javulását, kerülik a párbeszédet, ezért hadseregünk és népünk nem érzi szükségét annak, hogy tovább tárgyaljon velük" - olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által kiadott közleményben. Az "árulók" jelző mások között a szöuli védelmi és az országegyesítési minisztériumra vonatkozik.

Megegyezés nélkül zárultak szerdán a két Korea kétnapos, ezredesi szintű katonai tárgyalásai. A szöuli védelmi minisztérium egyik illetékesétől szerzett értesülés szerint a tárgyalófeleknek arról sem sikerült megállapodniuk, hogy mikor és milyen szinten folytatják a megbeszéléséket. Az észak-koreai küldöttség tagjai váratlanul felálltak, és elhagyták a tárgyalóasztalt, amikor a déliek magyarázatot kértek a két tavalyi, halálos kimenetelű incidensre.

Kudarc?

Elemzők szerint a kudarc várható volt, mert a felek teljesen eltérő témajavaslatokkal érkezett a tárgyalásra. A dél-koreai média szerint most következik ismét a nyilatkozatváltás időszaka, majd egyszer ismét leülnek tárgyalni.

A két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határfaluban megtartott tárgyalás hosszú idő óta az első volt a két ország hadseregének képviselői között.

A múlt év márciusa végén szöuli állítás szerint egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó süllyesztette el a Cshonan dél-koreai korvettet. Negyvenhat tengerész vesztette életét. Phenjan azóta is cáfolja, hogy bármi köze lenne a dél-koreai hadihajó tragédiájához.

Szinte napra pontosan nyolc hónnappal később - november végén - az észak-koreai tüzérség ágyútüzet zúdított az Észak-Korea partjaitól 11 kilométerre, a Sárga-tengeren lévő Jonpjong-szigetre, ami két dél-koreai katona és két építőmunkás életét oltotta ki. Phenjan szerint Dél-Korea provokálta ki a tüzérségi támadást azzal, hogy jelentősen fokozta haditengerészetének aktivitását a térségben.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Phenjan "elmulasztott egy alkalmat" arra, hogy bizonyítsa: komolyan gondolja a Szöullal fennálló viszonyának javítását. Ezt Philip Crowley szóvivő mondta szerdán újságírók előtt.
Forrás: MTI