Állami támogatás az Opelnek és az Audinak

Az Audi győri gyárának bővítéséhez 11,2 milliárd forhnt, az Opel szentgotthárdi beruházásához pedig 5,5 milliárd forint állami támogatás kap.

A döntést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismertette szerdán a kormányülést követően a Parlamentben. Az Audi 900 millió eurós beruházást, míg az Opel 450 milliós fejlesztést hajt végre a következő években. Matolcsy György hozzátette: az Audi jelenértéken számított 11,2 milliárd forintos támogatása munkahelyenként 6 millió forint támogatást jelent. A beruházás 3 év alatt térül meg. Az Opel 5,5 milliárdos támogatása munkahelyenként 6,8 millió forintot tesz ki és 5 év alatt térül meg.

Elmondta még: a két óriásberuházás 2.634 munkahelyet létre közvetlenül, közvetve a beszállításokkal együtt pedig 17.500 munkahely jön létre Magyarországon.

A minisztérium tavaly szeptemberben még arról tájékoztatott, hogy az Opel fejlesztése 7,5 milliárd forintos állami támogatással valósul meg. Arról, hogy miért csökkent az összeg Matolcsy György azt mondta: "mert jól tárgyaltunk".

A kormány tárgyalta a konvergenciaprogram első változatát

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta a konvergenciaprogram első tervezetét is- közölte Matolcsy György. Kijelentette: a kormány a programról további belső egyeztetéseket rendelt el, végső olvasatban április 13-án tárgyal róla. A kabinet az Európai Bizottságnak április 15-én küldi meg a dokumentumot - erősítette meg. Matolcsy György még hozzátette, a magyar konvergenciaprogram a Széll Kálmán Terven alapul.

Forrás: MTI