Hétfőn Chicagóban megkezdődött egy, a mumbai terrortámadásokban való bűnrészességgel vádolt, kanadai állampolgárságú üzletember pere, amely tovább mélyítheti az USA és Pakisztán ellentéteit.

Az 50 éves Tahawwur Hussain Ranát azzal vádolják, hogy pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtott az indiai metropoliszban 2008-ban elkövetett terrortámadáshoz, amelynek 166 halálos áldozata volt, köztük 6 amerikai állampolgár.

A vád egyik tanúja Rana barátja és (pakisztáni) katonai iskolai évfolyamtársa, a pakisztáni-amerikai David Coleman Headley, aki elismerte bűnösségét és azt, hogy együttműködött a gyilkosságokat magára vállaló Laskár-i-Taiba iszlamista terrorszervezettel.

Tudtak róla?

Headley korábban azt vallotta, hogy az ISI pakisztáni hírszerzés egy tisztjének, bizonyos Ikbal őrnagynak tudomása volt az India ellen általa kidolgozott támadás tervéről és a szervezet egy másik tisztje anyagi támogatásáról biztosította őt.

Az ISI esetleges szerepének kidomborítása még jobban elmérgesíti majd az amerikai-pakisztáni viszonyt, mert Washingtonban, ha ilyen vádat a kormány részéről nem is fogalmaztak meg, de azt gyanítják, hogy Oszama bin Laden nem rejtőzködhetett volna évekig a pakisztáni Abbotábádban "valamilyen hálózat támogatása nélkül".

Elkerülni?

Iszlámábádban azt állítják, a pakisztáni szálat Headley azért keverte bele a történetbe, hogy elkerülhesse a halálos ítéletet. Headley-vel ellentétben Rana nem vallotta bűnösnek magát. Mindkettőjüket 2009-ben tartóztatták le.

Az esküdtszék a 100 jelöltből a hét végére áll össze. Az érdemi tárgyalás, a vád és a védelem nyitóbeszédével, jövő hétfőn kezdődik.
Forrás: MTI/HirExtra