Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Alföldi Róbertet. A Nemzeti Színház vezetője a posztján marad. A Jobbik reagálásában közölte: a tárcavezető "ezzel a döntésével lovat adott Alföldi alá".

"A múlt pénteki események nyomán írásban figyelmeztettem a vezérigazgatót, ezután hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről és a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük" - mondta Réthelyi Miklós a színház vezetőjével lezajlott találkozó után újságíróknak.

A sajtótájékoztatón kérdést nem lehetett feltenni, Alföldi Róbert nem nyilatkozott. Mint ismeretes, Réthelyi Miklós azért rendelte be hivatalába Alföldi Róbertet, és indított vizsgálatot, hogy tisztázza, a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket múlt pénteki tájékoztatóján egy újságíró kérdéseire válaszolva.

A Nemzeti Színház május 20-i évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az "orális jelenetet".

Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter - Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva - hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, hogy vizsgálatot indít Alföldi Róbert május 20-ai kijelentései miatt. Réthelyi Miklós akkor azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

A csütörtöki Réthelyi-Alföldi találkozót követően elhangzottakra reagált a Jobbik. A párt alelnöke, Novák Előd az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelte: Réthelyi Miklós "ezzel a döntésével lovat adott Alföldi alá, aki kéjesen lovagolva provokál is tovább".

"Alföldi Róbert leváltásáról fájdalmasat hazudott Réthelyi Miklós, aki nem okolhatja a melegfrontot, amiért hétfői ígéretével szemben – vélhetően Orbán Viktor nyomására – nem vetett véget a Nemzeti Színház tragédiájának" - írta Novák Előd. Mint hozzátette, a Jobbik által indított kulturális szabadságharcban Orbán Viktor visszavezette a Fideszt a gyökereihez: a liberálisok oldalára állt, "ahelyett, hogy az egykori SZDSZ-es hatalomátmentőket kisöpörné az állam vezető pozícióiból".

Alföldi Róbert korábban, szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívánta az újságírónőnek. "Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett" - tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust.

Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Úgy fogalmazott: nem történt "verbális nemi erőszak", senkit nem sértett meg emberi méltóságában. Hozzátette: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek korábban Alföldivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy e pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére. Szőcs korábban kiállt Alföldi mellett.

Alföldi Róbert szerdai sajtótájékoztatóján Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze is felszólalt Alföldi Róbert mellett. Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége szintén kiállt Alföldi mellett; a szervezet csütörtökön levélben kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, védje meg az értékteremtő, független, szabad alkotómunkát Magyarországon. Ne hagyja a miniszter, hogy "a demokráciát felszámolni készülő erők igaztalan állításokra épülő érvei" rákényszerítsék akaratukat - írták a társaság elnökségének tagjai.

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának összeállításában részt vevő Vekerdy Tamás pszichológus kedden - szintén sajtótájékoztatón - az ország szégyenének nevezte, hogy a politikusok megmondják, a művészetben mit lehet és mit nem lehet. (A POSZT versenyprogramjába idén a Nemzeti Színház három előadását is beválogatták.) Vekerdy Tamás megjegyezte: a szellemi élet vagy szabad, vagy nincs.

A Nemzeti Színház szerdai Tragédia-előadásán a közönség felállt és hosszan tartó vastapssal biztosította támogatásáról a társulatot és a színész-rendező igazgatót.
Forrás: MTI