Szexuális zaklatás: fizetnie kell az egyháznak

Rendhagyó bírósági ítéletet hozott az egyik szlovén bíróság pénteken, amikor kimondta, hogy a szlovén katolikus egyháznak 50 ezer euró kártérítést kell fizetnie egy nőnek, akit hétéves korában az egyház papja szexuálisan zaklatott.

A maribori kerületi bíróság döntése értelmében a kárpótlást a celjei érsekségnek kell kifizetnie, mert a szexuális zaklatással vádolt pap 2007-ben meghalt - számoltak be a szlovén tömegtájékoztatási eszközök az esetről. A hírt először a 24 óra című szlovén lap közölte le, Roka Ceferinnek, az áldozat ügyvédjének szavait ismertetve.

"Az ítélet rendhagyónak tekinthető a gyermekek zaklatásának vonatkozásában. Az ítélet más áldozatokat is arra bátoríthat, hogy bírósági keresetet nyújtsanak be, az egyházat pedig álláspontjának megváltóztatására kényszerítheti" - nyilatkozta a védőügyvéd.

A pap ellen 2006-ban indult eljárás, 16 vádpont alapján, amelyek szerint a férfi négy kislányt zaklatott gyónások idején, illetve hittanórák alatt. A nő, akit húsz évvel ezelőtt, hétéves korában szexuálisan bántalmaztak, polgári peres eljárást indított a pap ellen és eredetileg 140 ezer eurós kártérítést követelt az átélt lelki traumákért és egészségének komoly veszélyeztetéséért.
Forrás: MTI