"A Wall Street-i bankárok hazugok ..."

Kínának változtatnia kell, hogy a növekedése jelentette előnyök nagyobb mértékben érvényesüljenek, strukturális gazdasági és pénzügyi átalakításokra van szüksége - vélte keddi pekingi tájékoztatóján Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Kiküszöbölnék

Mindezekre az egyenlőtlenségek kiküszöbölése miatt van szükség - hangoztatta Zoellick, utalva a Kínában is sokat emlegetett modellváltásra. Eszerint az exportorientált és beruházásokra összpontosító gazdasági és pénzügyi modellt, a belső keresletet és fogyasztást ösztönző fejlődési útnak kellene felváltania. Mint maga is megjegyezte: a 12. kínai ötéves terv feltételezi ezt a folyamatot.

A világgazdaság helyzetét tekintve irreális elképzelés lenne azt feltételezni, hogy Kína a jövőben is oly mértékben fenntarthatja függőségét az exporttól, mint tette ezt - sikeresen - eddig - jelentette ki a Világbank elnöke.

"A verseny nagyobb hatékonysággal jár, hozzájárul a termelékenységhez, ami magasabb béreket eredményez" - húzta alá, s külön is kiemelte, hogy a szolgáltatási ágazatban olyan reformokra van szükség, amelyek eredményeképpen megszűnnek egyes monopolisztikus és oligopolisztikus, vagyis néhány nagyobb vállalat által uralt piaci pozíciók.

Ellenállás: lehetséges

Zoellick természetesnek tartotta, hogy a jelenlegi struktúrában érdekelt vállaltok ellenállnak majd, s megjegyezte, hogy így van ez az Egyesült Államokban, Európában, vagy például Japánban is.

A kínai vezetőkkel folytatott megbeszéléseire utalva megjegyezte, partnerei tisztában voltak a reform szükségességével és annak kockázataival. Ennek ellenére ő maga nem számít azonnali átfogó reformra, sokkal inkább a kínai hagyományok szerinti folyamatos, kísérletekkel igazolt változtatásokra.

Robert Zoellick a Világbank és a kínai kormány kutatóközpontja által készített, China 2030 címmel kiadott jelentés megjelenése alkalmából érkezett Pekingbe, s keddi sajtóértekezletét egy incidens is megzavarta.

A világbank sérti az emberek érdekeit?

Egy férfi, aki magát független kutatónak nevezte, rövid nyilatkozatot adott át a Világbank elnökének, majd kiabálni kezdett: "a Világbank jelentése semmi hasznot nem hoz a kínai embereknek, sérti a kínaiak érdekeit. Mi nem akarunk az Egyesült Államokra hasonlítani és nem akarjuk a bankjainkat privatizálni. A Wall Street-i bankárok hazugok és élősködők! Kárt okoztak az Egyesült Államoknak és most Kínának akarnak ártani" - kiabálta.

A tiltakozó az újságírók között kiosztott, tört angolsággal írt jegyzetben az állami vállalatok privatizációja ellen is felemelte szavát. Szerinte a magánosítás helyett szigorúbb szabályozásra van szükség, a vállalatok nyereségét az emberek között kellene elosztani, és rá kellene kényszeríteni őket arra, hogy emeljék dolgozóik bérét.

Zoellick közvetlenül reagált az idővel kivezetett ismeretlen szavaira. Mint mondta, ez is példa arra, hogy a jelentés érdekes vitát váltott ki Kínában, s ez magától értetődő egy jó kutatási jelentés esetén. Megjegyezte, hasonló eseményekben nem egyszer volt már része, kérni fogja az illetőtől kapott szöveg fordítását, s más véleményekkel együtt fogják kezelni azt.
Forrás: MTI/HírExtra