Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn Washingtonban a legnagyobb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet, az AIPAC kongresszusán felszólította a nemzetközi közösséget: ismerje el tényként, hogy Irán atomfegyvert akar előállítani - írta keddi számában a Háárec című izraeli baloldali lap.

Elgondolkodtató példa

"Megdöbbentő módon egyesek nem hajlandók elismerni, hogy Irán célja atomfegyverek kifejlesztése. Tudjuk, Irán azt hangoztatja, hogy urándúsítása az orvosi kutatás fejlesztésére szolgál. Persze, biztos - mondta a miniszterelnök. - Ha valami olyan, mint egy kacsa, úgy jár, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor mi az? Talált: az egy kacsa. Csakhogy egy nukleáris kacsa, és ideje, hogy a világ elkezdje kacsának nevezni a kacsát."

Netanjahu megismételte, hogy Izrael fenntartja a jogot önmaga megvédésére. Mint mondta, Izrael számára minden lehetőség az asztalon van. "Sohasem fogom kockára tenni Izrael biztonságát" - hangsúlyozta.

Atomernyő a terroristáknak

A kormányfő figyelmeztetett egy nukleáris Irán veszélyeire. "Egy atomfegyverrel felszerelt Irán drámaian megnövelné a terrorizmust, atomernyőt nyújtva a terroristáknak - mondta. - Vagyis Irán olyan megbízottait, mint a Hezbollah vagy a Hamász arra bátorítaná, hogy támadják meg Amerikát, Izraelt és másokat, mert egy atomfegyverrel rendelkező hatalom támogatja őket."

Kihagyhatatlan

Párhuzamot vonva az Irán megtámadása elleni érvekkel, Netanjahu azt a példát hozta fel, hogy az amerikai hadügy-minisztérium egy 1944-es, a világ zsidó vezetőinek kérését elutasító levele szerint az auschwitzi haláltábor elleni hadművelet "hatástalan" lenne, s "még több német bosszúakciót" váltana ki. "Gondolják csak meg, még több bosszúakciót, mint a holokauszt." A kormányfő elvetette azt az érvelést, hogy egy Irán elleni támadás túl sok áldozattal járna, amennyiben iráni megtorlást váltana ki.

"Barátaim, 2012 nem 1944. Ma saját államunk van. És a zsidó állam célja az, hogy megvédje a zsidó életeket, és biztosítsa a zsidó jövőt" - idézte a Háárec az izraeli miniszterelnök szavait, amelyeket az AIPAC washingtoni kongresszusán mondott.
Forrás: MTI/HírExtra