Újabb 3D-s nyomtatási szabvány

Világelsőként mutatja be a Fuji Xerox az új 3D-s nyomtatási szabványt.

Gyors fejlődésnek indultak napjainkban a 3D nyomtatók. Ma már pár modell alkalmas arra is, hogy bonyolult belső struktúrával rendelkező tárgyakat nyomtassanak velük. Viszont többek közt a szín, és anyaghasználat terén a 3D-s nyomtatóknak akadnak még korlátai. Ezt felismerve a Xerox és a Fuji japán vegyesvállalata, a Fuji Xerox, illetve a tokiói Keio Egyetem szakemberei együtt kidolgozták a FAV (FAbricatable Voxel) névre keresztelt új 3D-s adatformátumot, amely alkalmas arra, hogy tökéletesen modellezze a komplex belső struktúrákat és a tárgyak egyéb tulajdonságait.

 

A fejlesztők, a tér mindhárom tengelye mentén kiterjedéssel bíró pontegységek, a volumetrikus pixelek (voxel) használatával képesek lettek arra, hogy minden eddiginél részletesebb 3D-s nyomatokat produkáljanak. Ez főleg annak köszönhető, hogy a voxelekhez egyesével lehet hozzárendelni a színekkel, vagy éppen az anyagösszetétellel kapcsolatos információkat, így a világon először sikerült létrehozni olyan 3D-s adatformátumot, amely nem csupán a formákkal, külső megjelenéssel összefüggő információkat dolgozza fel, hanem a belső szerkezetre, színekre, anyagokra és más fontos összetevőkre vonatkozóakat is.

 

A Fuji Xerox a jövőben azon dolgozik, hogy a FAV-ot ténylegesen gyártási szabvánnyá emeljék és ezzel a felhasználóknak az eddigieknél is többet nyújtó, új 3D-s nyomtatási lehetőséget kínáljanak.
Forrás: MTI