Terrortámadás volt Párizsban

Láthatóan "terrorista jellegű támadás" történt a Louvre Múzeumánál pénteken Párizsban - jelentette ki Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök.

  

Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A támadás délelőtt 10 órakor történt, a múzeum alatt található Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál. Egy hátizsákos férfi a mozgólépcsőn leérve késsel támadt négy járőröző rendőrre, s az egyiket könnyebben megsebesítette a fejbőrén. Válaszul az egyik katona öt lövést adott le a támadóra, aki a hasán súlyosan megsérült - mondta a helyszínen Michel Cadot párizsi prefektus.

Machete

A férfinál két kés volt. A rendőrfőnök arról számolt be, hogy a támadó machetével támadt, és rávetette magát a katonára. Hozzátette, hogy a férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!" (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt kórházba szállították, magánál van, de délután műtétet hajtanak rajta végre, egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

A hátizsákokat átvizsgálták a nyomozók, nem találtak bennük robbanószerkezeteket, sem iszlamista röplapot vagy más iszlamizmusra utaló tárgyat.

"Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt a kormányfő szerint. "Óvatosan kell fogalmazni, de ezt az információt kaptam" - tette hozzá egy vidéki látogatáson, utalva arra, hogy Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegettség.

Rengeteg halott


Az elmúlt két évben a sorozatos iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyész terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával.

A múzeumban a támadás pillanatában mintegy ezren, tartózkodtak, őket az épület egyik biztonságos szárnyába kísérték, ahonnan két órával később, miután egyesével mindenkit átvizsgáltak, kisebb csoportokban engedték ki őket.

A világ leglátogatottabb múzeumának környékét, ahol naponta több tízezer párizsi és külföldi turista fordul meg, és a környékbeli metrómegállókat lezárta a rendőrség.

"Súlyos közbiztonsági esemény Párizsban, a Louvre negyedben, a biztonság erők beavatkozása előnyt élvez" - írta a Twitteren nem sokkal a támadást követően a belügyminisztérium. A biztonsági készültséget nem sokkal dél után részben feloldották, miután a rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a támadónak nem voltak a környéken tettestársai. Egy embert előállítottak, de nem sokkal később elengedték, miután kiderült, turista és nincs köze a támadáshoz. A Louvre azonban továbbra is zárva van.

Rendkívüli állapot

Franciaországban a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek óra rendkívüli állapot van érvényben, s a rendőrök munkáját országszerte mintegy 7 ezer katona segíti az utcákon és a kiemelt védettséget élvező közintézmények biztosításában. Közülük 3500-an Párizsban és környékén járőrőznek.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kiemelt célpontjának számít az Irakban és Szíriában a terrorizmus visszaszorítást célzó nemzetközi koalícióban szerepet vállaló Franciaország. A terrorszervezet arra szólítja fel rendszeresen a tagjait, hogy mindenhol csapjanak le a "hitetlenekre". Az iszlamista harcokból hazatérő európai állampolgárait pedig arra buzdítja, hogy Európában kövessenek el támadásokat. A rendőrök és a katonák kiemelt célpontjai a dzsihadista támadóknak, miután az öngyilkos merénylők célja, hogy a hatóságok beavatkozásában "mártírhalált" haljanak.
Forrás: MTI