Lázárnak nincs igaza

Közel százezer család fűt lignittel, és a kormány nem tudja másképp megoldani a fűtésüket – ezzel indokolta a Levegő Munkacsoportnak írt levelében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy miért nem tiltják be a rendkívül egészségkárosító lakossági lignittüzelést.

  Válaszlevélében a Levegő Munkacsoport rámutatott: a lignitértékesítés megtiltása esetén az érintett háztartások fűtése évi 5 milliárd forint támogatással megoldható, viszont a lignit háztartási égetéséből származó károk ennek tízszeresét teszik ki.

A Levegő Munkacsoport korábban azt tudakolta Lázár Jánostól, megfelel-e valóságnak a Mátrai Erőmű német tulajdonosainak az az állítása, hogy azért árusítanak lignitet a lakosságnak Magyarországon (Németországban ezt nem tehetik meg), mert ezt várja el tőlük a magyar kormány. A miniszter válaszában megerősítette, hogy ez tényleg így van, és ezt szociális indokokkal magyarázta, valamint azzal, hogy lignit helyett az érintett háztartások hulladékkal fűtenének.

A Levegő Munkacsoport válaszában kifejtette, hogy mindössze kilenc százalékkal növekedne a lakosság tűzifa-felhasználása, ha azzal helyettesítenék a lignitet a háztartásokban, ami nem kivitelezhetetlen – különösen annak figyelembevételével, hogy az elmúlt években mintegy 15 százalékkal csökkent a tűzifaeladás mennyisége. A tűzifa-felhasználás pedig még csökkenthető is a lakosság és a vállalkozások felvilágosításával, valamint megfelelő szabályozással, hiszen jelenleg komoly pazarlás folyik ezen a téren.

A lakossági hulladékégetés, vagyis egy súlyos jogsértés ellen nem a lignit lakossági értékesítésével, hanem felvilágosítással, szociális támogatással és szigorúbb ellenőrzéssel kell fellépni.
Forrás: levegő munkacsoport