Szócska szerint nagyhatalom vagyunk

Magyarország egészségügyi adatnagyhatalom - mondta Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának alapító igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

 
Szócska Miklós elmondta: az általa vezetett központ és másik 35 intézmény vesz részt az új, innovatív módszereket kutató, hétmillió eurós Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) projektben.

A magyar intézmény feladata lesz, hogy az összes egészségügyi adatbányász projekt módszertanát és eredményeit összegyűjtse, és megossza Európa-szerte.

Az intézetvezető kiemelte: "lassan megérkezünk az adatvezérelt és digitális egészségügy korába". Ma már adatok képződnek az betegellátás során, a mobiltelefonok elárulják használójukról, hogy hogyan él, mennyit mozog. A telefon akár figyelmezetethet is, hogy ideje volna mozogni, vagy pollenszezon idején jelezheti a közegészségügyi intézetek adatait.

Az adatok tehát életet mentenek, egészséget őriznek meg, és emellett közpénzt is megtakaríthatanak a hatékonyabb ellátással - összegzett Szócska Miklós.
Forrás: MTI