Nicsak-nicsak! Tárgyalgatunk-tárgyalgatunk?

Oroszország kész felújítani a konzultációkat az Egyesült Államokkal a szíriai politikai rendezés ügyében - jelentette ki Gennyagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Gatyilov szerint ebben a kérdéskörben eddig még nem történt kapcsolatfelvétel Moszkva és az új amerikai kormányzat között. Mint mondta, kormánya kész az amerikaiakkal való egyeztetésre a genfi folyamat keretében
.
A moszkvai külügyi tárca közölte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn telefonon egyeztetett török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval a Szíriáról Asztanában folytatandó tárgyalások kedden kezdődő harmadik, kétnaposra tervezett fordulójának előkészítéséről, valamint a tűzszünet betartásáról az arab országban.

A kazah fővárosban folytatott egyeztetéseket Moszkva, Ankara és Teherán együttműködésével hozták tető alá.

Aszad bólintott


 
Végre együtt vannak?


A Nyezaviszimaja Gazeta hétfői számában egyébként szíriai forrásokra hivatkozó, meg nem erősített sajtóértesüléseket idézve közölte: Bassár el-Aszad szíriai elnök beleegyezett abba, hogy Irán haditengerészeti támaszpontot hozzon létre Latakia tartományban, nem messze az orosz légierő hmejmími bázisától. A lap kitért arra is, hogy az iráni haderő állandó szíriai kérdését múlt heti moszkvai látogatásán felvetette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Arról, hogy konkrétan miről állapodott meg Netanjahu Vlagyimir Putyin elnökkel, hivatalos források nem számoltak be. Feltételezések szerint Moszkva hallgatólagos beleegyezése nélkül Aszad aligha bólintott volna rá az iráni kérésre.
Forrás: MTI