Népszavazást Paksról!

Az LMP szükségesnek tartja az emberek megkérdezését a paksi bővítésről, ezért az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy kötelező legyen referendumot tartani minden kimagaslóan nagy értékű beruházásról.

 
Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnökei pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon elmondták: az LMP az alaptörvény erről szóló hetedik módosítását még pénteken a parlament elé terjesztik.

Szél Bernadett ismertetése szerint ez új jogintézményt vezetne be: a kötelező népszavazásét, amely a mostani tíz kizáró tétel mellett kapna helyet. Ezt olyan, részben vagy egészben hazai adóforintokból megvalósuló beruházásokról írnák elő, amelyek értéke meghaladja a GDP 5 százalékát.

Ezt azzal indokolta: a Nemzeti Választási Bizottságban a fideszes túlsúly jelenleg minden értelmes kezdeményezést megakadályoz.

Arra a kérdésre, hogy ez nem ellentétes-e az alaptörvény azon tiltó kitételével, miszerint költségvetést érintő kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, Szél Bernadett azt felelte: a kettő nem zárja ki egymást, erősebb felhatalmazást jelentene az alaptörvényben az, hogy bizonyos költséghatár felett a népszavazás kiírása legyen kötelező.

Hadházy Ákos hozzátette: sejtették, hogy adminisztratív módon próbálják majd a hivatalok megakadályozni a népszavazás kiírását, holott annak szerinte minél hamarabb meg kellene történnie, hogy így legyen megakadályozható az egyre nagyobb összegű pénzek "kilopása".

Arra a kérdésre, támogatják-e a Momentum kezdeményezését, hogy egy ember legfeljebb két cikluson át lehessen miniszterelnök, Hadházy Ákos azt felelte: a javaslat csak első látásra tűnik attraktívnak, de külföldi példák is mutatják, miért nem az, és "Lázár János sem sokkal jobb, mint Orbán Viktor".
Forrás: MTI