Görögország megadta a pofont a semminek

A Századvég gazdaságkutatója szerint Görögország helyzete csupán hónapokra oldódhat meg a hitelezőkkel történt elvi megállapodással.

Regős Gábor, a Századvég kutatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában kifejtette: csak a következő hitelrészlet visszafizetéséig oldják meg az ország helyzetét, mivel a hiteleket arra veszik fel, hogy a korábbiakat vissza tudják fizetni.

Most a kiadások visszafogásával próbálkoznak: 2019-re adóemelést terveznek, 2020-tól pedig nyugdíjcsökkentést, de ezek az intézkedések csak a pénzügyi mutatókat javítják, gazdasági növekedést nem fognak hozni.



Megoldás egy messzi országból?

A hitelezők deregulációt várnak el az országtól, ami azt jelenti, hogy a külföldi tőke beáramlását segítik és könnyítik az elbocsátásokat.

Regős Gábor szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felvetette az adósság leírását, de felmerült az eurozónából való kilépés is, amely szerinte kockázatos, de a drachma visszavezetésével a fizetőeszköz azonnal leértékelődne, így versenyképesebb lenne a gazdaság, de a hiteleket változatlanul euróban kellene törleszteni és ennek mértéke a leértékelődéssel emelkedne.
Forrás: MTI