Véget kell vetni a szegények agyonadóztatásának!

Szégyenteljes adat látott napvilágot: Magyarországon adóztatják a legnagyobb mértékben az alacsony jövedelműeket. Ez nem mehet így tovább, a Párbeszéd több tízezer forinttal csökkentené az alacsony és közepes jövedelműek által fizetett adót, amint azt a közgazdászok által is reálisnak elismert alapjövedelem-tanulmányában bemutatta.

 
Az OECD adatai szerint Magyarországon a legnagyobb a munkára rakódó adó a tagországok közül. Nincs még egy kormány a világon, amely ennyire meg merné adóztatni az alacsony jövedelmeket - írja a Párbeszéd, majd hozzáteszik - Az adat híven tükrözi a többször hangoztatott lázári-filozófiát: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

A Párbeszéd Magyarországért azonban azt a filozófiát vallja, hogy minden embernek joga van a méltó élethez, minden dolgozónak joga van a méltó, tisztességes munkabérhez. "Tűrhetetlen, hogy a dolgozói szegénység újabb és újabb történelmi csúcsokat döntöget. Tűrhetetlen, hogy a kormány szakmunkás minimálbérről hazudozik a dolgozók által fizetett hazugságkampányában, miközben számos szakmunkás egyáltalán nem is jogosult a minimálbér feletti összegre. A kormány nem törődik a dolgozók valós problémáival, politikai színházat csinál valódi kormányzás helyett."

A Párbeszéd forintra kiszámolt, közgazdászok által is reálisnak elismert alapjövedelem-tanulmányában részletesen bemutatta, hogy az alacsony és közepes jövedelmeknél az adómértéket nagymértékben lehet és kell is csökkenteni.