A Roszatom magyar beszállítókra is számít

A paksi beruházásban a Roszatom számít a magyar beszállítókra, mintegy kétszáz magyar vállalkozás jöhet szóba - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese magyar újságíróknak szerdán Moszkvában.

Emlékeztetett: a Paks II beruházásról kötött magyar-orosz államközi megállapodásban 40 százalék magyarországi beszállítói hányadot rögzítettek, és a Roszatom reálisnak tartja ezt az arányt.

Az orosz fővállalkozó korábban már felmérte a magyar vállalatokat, többször is találkoztak a lehetséges beszállítók képviselőivel, konferenciákat tartottak, ahol kellő részletességgel elmondták, milyen szabályoknak, szabványoknak kell megfelelniük a beszállítóknak.

A paksi beruházásnál nem csak magyar vállalatok jöhetnek szóba, hiszen a térségben az atomenergetikában tapasztalt vállalatok működnek Csehországban és Szlovákiában is.

Kirill Komarov felidézte, az Európai Unió zöld jelzést adott a Paks II projektnek, amely Magyarországon már megkapta a környezetvédelmi engedélyt, a telephelyengedélyt, de még jelentős munka van hátra addig, hogy az atomerőmű-bővítés megkapja az építkezéshez szükséges létesítési engedélyt.



Azok a bizonyos tenderek...

A magyar blokkok bővítéséhez tendereljárást folytatnak le, a kiíráshoz azonban még meg kell határozni pontosan a paramétereket, és ebben kulcsfontosságú a magyar hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal álláspontja. "Feltétlenül szeretnénk meghívni a tendereljárásra európai cégeket, mindenekelőtt magyar vállalatokat" - fogalmazott.

A Roszatom helyettes vezetője rámutatott, a paksi beruházás államközi szerződésében fix ár szerepel, a projektet a költségkereten belül kell megvalósítani, ezért a cég érdekelt abban, hogy reális piaci verseny alakuljon ki, és a legjobb ajánlatok érkezzenek be - mondta Kirill Komarov.
Tájékoztatott arról is, hogy cégük 34 országban van jelen, tavaly jelentősen bővítették a megrendelés-állományukat, a 2015-ös 110 milliárd dollárról 2016-ban a következő tíz évre szóló rendelésállományuk 133 milliárd dollárra emelkedett.

A tavalyi év legfontosabb eredményének nevezte a Roszatom helyettes vezetője, hogy elindították a világ első 3+generációs blokkját a novovoronyezsi atomerőműben, a blokk megfelel a fukusimai atomerőmű baleset utáni szigorúbb biztonsági követelménynek, és már kereskedelmi üzemben áramot termel.
Forrás: MTI