Nem új népszavazás lesz Angliában

Theresa May szerint a június 8-ára kitűzött előrehozott parlamenti választás "nem új népszavazás lesz" a brit EU-tagságról.

 
A brit kormányfő a BBC rádió szerdai politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: azért döntött, "hosszas vonakodás" után, a választások kiírása mellett, hogy a konzervatív párti brit kormány - ha újjáválasztják - az új választói felhatalmazás birtokában a lehető legerősebb tárgyalási pozícióból kezdhesse el a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot.

May, aki korábban többször is határozottan elvetette az előrehozott választások kiírását, a BBC-interjúban kijelentette: a brit EU-tagságról szóló - a kilépést pártolók győzelmével végződött - tavalyi népszavazás "váratlan eredménye" utáni időszakban, amikor átvette David Camerontól a miniszterelnöki tisztséget, a stabilitást tartotta a legfontosabbnak, ezért ellenezte a választások meghirdetését.

Azóta azonban azt tapasztalja, hogy az ellenzék a többségi választói döntés ellenében megpróbálja akadályozni a Brexit-folyamatot, és ezért vált szükségessé a kormány számára az új választói mandátum.
Forrás: MTI