Megállapodott Putyin és Erdogan

A török paradicsom oroszországi exportját kivéve gyakorlatilag minden kérdésben megállapodott Szocsiban Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan, holott a két vezetőnek lenne oka bizalmatlannak lenni egymással szemben - emelték ki orosz lapok csütörtökön a Szocsiban megtartott orosz-török munkacsúccsal kapcsolatban.

 
A beszámolók szerint a közös sajtótájékoztatón Putyin bejelentette, hogy befejőzött az orosz-török kapcsolatok válság utáni helyreállítása, és a két ország visszatért a normális partneri együttműködéshez. A két elnök közölte, hogy a török paradicsom oroszországi exportja kivételével az összes kereskedelmi korlátozás feloldásáról is megállapodott.

Putyin a paradicsom-ügyben a hitelt felvevő orosz termelők védelmére hivatkozott, és megígérte, hogy a korlátozás nem tart örökké, valamint hogy az orosz paradicsomérésen kívüli importidőszakokban a török szállítókat "nem fogják diszkriminálni".

A Moszkovszkij Koszomlec című bulvárlap Putyin és Erdogan viszonyát az orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kapcsolatához hasonlította, amelyben az összeborulás és az egymás átkozásának korszakai váltakoznak. Lukasenka hol stratégia partnerének nevezi Oroszországot, hol pedig az orosz érdekekkel homlokegyenest ellenkező kijelentéseket tesz.

A fehérorosz szál

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a török paradicsom problémáját talán éppen Fehéroroszország fogja "megoldani", a fehéroroszok ugyanis idén 17,7 millió dollárért vásároltak a terményből, miközben két évvel ezelőtt még csak 7,9 millióért importáltak. Az orosz hatóságok arra számítanak, hogy most, amikor Törökországban fő szezonja van a paradicsomnak, jelentősen megszaporodnak majd a Fehéroroszországból érkező csempészszállítmányok. Idén tavasszal eddig 30 alkalommal foglaltak le törvénytelen paradicsomrakományt.

A Kommerszant azt a kérdést vetette fel, hogy egyáltalán meg lehet-e állapodni bármiről Erdogannal. A gazdasági napilap szerint "Putyin valamiért úgy gondolja, hogy igen". A kommentár azonban ezután rámutatott: az orosz elnök az előző, csaknem két hónappal ezelőtti csúcson megígérte, hogy "hamarosan" megoldja azon török üzletemberek problémáját, akiknek vállalkozásuk van Oroszországban, mégis nehezen kapnak vízumot a beutazáshoz. Ebben a kérdésben Putyin Szocsiban nem tudott előrelépésről beszámolni. "Ezért Erdogan úr részéről is jogos arról gondolkodni, hogy meg lehet-e bármiről állapodni Vlagyimir Putyinnal" - áll a cikkben.

A Kommerszant egy másik írásában Putyinnak azzal a Donald Trump amerikai elnökkel is megvitatott javaslatával foglalkozott, hogy Szíriában hozzanak létre négy biztonsági övezetet (amelyben Putyin és Erdogan szerdán Szocsiban egyetértett). A lap úgy tudja, hogy ezekben a zónákban tilos lesz a fegyverhasználat, a humanitárius szervezetek működéséhez viszont meg fogják teremteni az összes infrastrukturális feltételt. A területek határát jelző demarkációs vonalakat az elképzelés szerint külföldi katonai egységek védelmezik majd.
Forrás: MTI