Élesedik a konfliktus az FBI és a Fehér Ház között

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatója, Andrew McCabe szenátusi meghallgatásán csütörtökön azt ígérte, hogy elhárítja a Fehér Ház esetleges beavatkozási kísérleteit az Oroszországról folyó vizsgálatokba.

 
A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson a kérdések össztüzébe került McCabe biztosította a törvényhozókat, hogy azonnal informálja őket, ha a Fehér Ház megpróbálna beavatkozni az Oroszországról folyó vizsgálatokba.

Az ügyvezető igazgató leszögezte: a Fehér Ház részéről eddig nem történt kísérlet a vizsgálat befolyásolására. Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató nem kívánta kommentálni, Donald Trump elnök kijelentését, aki a héten azt állította, hogy az elbocsátott igazgató, James Comey "három különböző akalommal is közölte vele, hogy a vizsgálat őt nem érinti". Mc Cabe leszögezte: "nem véleményezhetem a volt igazgató és az elnök beszélgetéseit".

Andrew McCabe közölte: a vizsgálat Comey elbocsátása után is zavartalanul folytatódik, az FBI-nak nincs szüksége további dokumentumokra, és pénzügyi forrásokra. "Rendkívüli jelentőségűnek" nevezte a nyomozást, s ezzel ellent mondott a Fehér Háznak, amelynek szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdán azt mondta: a nyomozás "valószínűleg az egyik legcsekélyebb" jelentőségű az FBI történetében.

Kérdésre válaszolva a megbízott igazgató közölte, hogy a héten valóban találkozott Donald Trump elnökkel, de az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásról nem ejtettek szót.

A szenátusi bizottság meghallgatásán tanúként megjelent az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats, a CIA direktora, Mike Pompeo, valamint Mike Rogers admirális, a Nmezetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője is.

Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor mindegyiküket arról faggatta, hogy vajon egyetértettek-e az amerikai hírszerző közösség januári megállapításaival, miszerint Oroszország Donald Trumpnak kedvezően alakította az elnökválasztás folyamatát. A megkérdezett hírszerzési szakemberek mindegyike igennel válaszolt. "Sok ember számára, magamat is beleértve, nehezen megkerülhető a következtetés, hogy az elnök döntése Comey igazgató elbocsátásáról összefügg ezzel a nyomozással, s ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Warner szenátor.
Forrás: MTI