M1: nem hatékony a szankciós politika

A szankciós politika hatékonysága általánosan megkérdőjelezhető - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán.

 
A szakértő azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok új szankciókat készül bevezetni Oroszországgal szemben, elmondta, a büntető politika nem vált be Észak-Korea és Irán esetében sem, Oroszország viszont egy más kategória, mint ezek az államok.

Hozzátette, sokan úgy gondolják, elsősorban az amerikai gázexportnak kedveznének az újabb szankciókkal, és az Egyesült Államok célja, hogy betörjön az európai piacra.

Csaknem egyhangú szavazással, 419:3 arányban fogadta el az amerikai képviselőház kedden azt a törvénycsomagot, amely újabb szankciókat foganatosít Oroszország, továbbá Irán és Észak-Korea ellen. Dmitrij Peszkov, a Kreml-szóvivője a kétoldalú viszony, a nemzetközi jog és a nemzetközi kereskedelmi viszonyok szempontjából rendkívül szomorúnak és lehangolónak ítélte a törvénytervezet amerikai kongresszusi alsóházi megerősítését.

Két nappal később a száztagú szenátus 98:2 arányban szavazta meg a törvénycsomagot. A Fehér Ház pénteken késő este kiadott közleménye szerint Donald Trump amerikai elnök aláírja a törvényt az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciókról.
Forrás: MTI