Nyert a TASZ

Megszüntette a nyomozást az ügyészség a BKK-botrány etikus hackere ellen. A 18 éves fiatalember azzal vált ismertté, hogy miután felhívta a BKK figyelmét az online jegyárusítási rendszerük hibáira, a vállalat fejelentette őt és a rendőrség házkutatást is tartott a lakásábán. Az etikus hackert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte.

 
2017. július 18-án mutatott rá egy férfi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegyárusító rendszerében található biztonsági résre azzal, hogy 50 forintért vásárolt magának bérletet. Ezt a bérletet sosem használta, és nyilvánvalóan jóhiszeműen járt el, amikor azonnal jelezte is a cégnek a hibát. A BKK erre válaszul feljelentette a közérdekű bejelentőt, akinek lakásán a rendőrség is megjelent és házkutatást is tartottak nála. Mostani határozatával az ügyészség kimondta, hogy ügyfelünk tette nem bűncselekmény, hiszen az nem veszélyes a társadalomra. Ehhez képest meglepő következtetés, hogy a házkutatást jogszerűnek minősítette az ügyészség.

A TASZ elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, ahogy a rendőrség a közérdekű bejelentők magánszféráját kezeli. Emlékeztetnek rá, hogy a szintén általuk képviselt Horváth András, egykori NAV alkalmazott lakásában is házkutatást tartott a rendőrség az áfaügy kirobbanása után, holott később az ő ügyében is megszüntették a nyomozást . A TASZ elítéli a gyakorlatot, amely alapján alaptalan indokkal megindíthatja a hatóság ezt az eljárást, ami miatt kártérítést csak hosszú évek pereskedése után kaphatnak a közérdekű bejelentők.

“Jelen esetben akkor is felforgathatja a rendőrség valakinek a lakását, ha nem követ el bűncselekményt, hanem a társadalom érdekében cselekszik. Ezzel a gyakorlattal az állam megfélemlíti a közérdekű bejelentőket ahelyett, hogy támogatná őket” - nyilatkozta Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének vezetője.
Forrás: TASZ