Meglendült a Teva

Felmentek az izraeli Teva gyógyszergyártó cég részvényei a tőzsdéken a gyógyszergyárak megreformálásáról ismert dániai Kare Schultz vezérigazgatói kinevezésének hírére - jelentette a Háárec című izraeli újság kedden.

 
A tel-avivi tőzsdén 17, New Yorkban 22 százalékot ugrott a Teva értéke az új vezérigazgató megtalálását követően. Az előző igazgató már több mint hét hónapja elhagyta a vállalatot, az új vezér személyét hétfőn jelentették be.

Az eddig a H. Lundbeck nevű dániai cég élén álló Kare Schultz így már munkába állása előtt több mint hárommilliárd dollárt (több mint nyolcszázmilliárd forintot) hozott az évek óta gyengélkedő izraeli óriásvállalatnak.

"Az új vezérigazgatónak bizonyítottan gazdag tapasztalata van a forradalmi stratégiák építésében az újjászervezés és a hatékonyságnövelés mellett. Stratégiai és működési tapasztalata nem csak a szabadalmaztatott, hanem a generikus gyógyszerek terén is hasznosítható" - jelentette ki róla Steven Tepper gyógyszeripari elemző.

Az 56 éves Schultz Petach Tikvára, a cég izraeli székhelyére költözik, és erőfeszítéseit nagylelkű, évi negyven millió dolláros (több mint tízmilliárd forintos) fizetéssel és részvényekkel honorálják.

Az amerikai gyógyszerkörökben is kiemelkedő javadalmazást Ori Hershkovitz befektetési igazgató a hosszas, kétségbeesett igazgatókereséssel magyarázta, mivel hónapig nem találtak alkalmas személyt a súlyos gondokkal küzdő Teva igazgatói székének elfoglalására.

Az izraeli Erez Vigodman, az előző igazgató februárba lemondott, miután tavaly sikertelen óriásfelvásárlásokkal súlyos adósságokba hajszolta a céget, amely idén a második negyedévet hatmilliárd dolláros (mintegy ezerhatszáz milliárd forintos) veszteséggel zárta.

A Teva részvényei a bejelentésig nyolcvan százalékot estek 2015 nyarához képest, amit minden izraeli megérezhetett, ha a nyugdíj-megtakarításainak egy részét ennek a cégnek a részvényeibe fektették.

"Olyan ember vagyok, aki szereti az őt inspiráló kihívásokat" - nyilatkozta Schultz hétfőn a Bloomberg tévének. "Fontos, hogy nagyon gyorsan világos stratégiát teremtsünk és erre tereljük a vállalatot" - tette hozzá.

Az új igazgató korábban fordulatot hozott a Lundbeck élén, két év alatt megháromszorozta részvényeinek értékét. Egyik első lépése ezer alkalmazott elbocsájtása volt, amivel 17 százalékkal csökkentette a bérköltségeket.

Piacra dobott több új gyógyszert, és levezényelt egy több mint hárommilliárd dolláros (több mint nyolcszázmilliárd forintos) szerkezetátalakítási programot, de a Tevánál a lap szerint ennél jóval nagyobb kihívások várnak rá.
Forrás: MTI