Egy veszélyes androidos trójai vírus újra megjelent a Google Play áruházban. A játékalkalmazásba beépült program elsődleges célja a bankkártya adatok ellopása. Az ESET szakembereinek elemzéséből kiderül, hogyan működik a kártevő, miként távolítható el és miként védekezhetünk a hasonló támadások ellen.


A BankBot elnevezésű trójai program folyamatosan fejlődött az év eleje óta, és jelent meg különböző verziókban a Google Play áruházban és azon kívül is. Az ESET által felfedezett változat, amely szeptember 4-én tűnt fel a mobilos alkalmazástérben, elsőként ötvözi a kártevő fejlődése során elért összes funkciót: javított kód elrejtés, kifinomult kódbejuttatási funkció és az Android hozzáférhetőségi szolgáltatását kihasználó ravasz fertőző mechanizmus.

Az Android hozzáférhetőségi szolgáltatásának kihasználását számos korábbi trójai programnál figyelték meg, a legtöbb esetben a Google Play áruházon kívül. A SfyLabs és a Zscaler elemzései beigazolták, hogy a BankBot vírust terjesztő kiberbűnözők korábban sikeresen feltöltöttek egy alkalmazást a Google Play áruházba az Android hozzáférhetőségi szolgáltatásának kihasználásával, amely akkor azonban magát a banki kártevőt még nem tartalmazta.

A mostani incidensnél a vírus egy Jewels Star Classic elnevezésű játékba elrejtve került fel az áruházba. Fontos megjegyezni, hogy a támadók ezúttal a népszerű Jewels Star játék nevét használták, amely eredetileg az ITREEGAMER fejlesztése, és semmilyen formában nem kötődik a támadáshoz. A tapasztalatok szerint sajnos évek óta gyakori forgatókönyv, hogy a népszerű mobiljátékok nevével visszaélve, azok hasonmásaiba, klónjaiba rejtenek el kártékony kódokat."

Az ESET szakemberei haladéktalanul jelezték a vírus felbukkanását a Google biztonsági csoportjának, ám kártékony appot az eltávolítás előtt már sajnos közel 5000 felhasználó töltötte le és telepítette.




Hogyan működik?


Miután a gyanútlan felhasználó letöltötte a GameDevTony által fejlesztett Jewels Star Classic játékot, egy működő androidos játékot kap ugyan, de a program emellett trójai funkciókkal is rendelkezik: az alkalmazásban rejtőzködő banki kártevő és a rosszindulatú szolgáltatások az előre beállított késleltetést követően várják az indítást.

A rosszindulatú folyamatok 20 perccel a játék első indítás után veszik kezdetüket. A fertőzött eszköz képernyőjén egy figyelmeztetés jelenik meg, és arra kéri a felhasználót, hogy engedélyezzen egy „Google szolgáltatást”, amelynek tartalma mindig a felhasználó aktuális tevékenységétől függ, és nincs kapcsolatban a játékkal. Miután a felhasználó rányom az ’OK’ gombra, amely a figyelmeztetés eltüntetésének egyetlen módja, a program az Android Hozzáférések menübe navigálja, ahol a szolgáltatások és a hozzáférések kezelhetők. A hivatalos szolgáltatások között megjelenik egy új pont, amelyet a kártevő hozott létre. Rákattintva a Google felhasználói feltételei jelennek meg.


Ha a felhasználó aktiválja a szolgáltatást, megjelennek a kért engedélykérések: a felhasználó tevékenységének megfigyelése, az ablakok tartalmának lekérdezése, a böngészés bekapcsolása érintéssel, továbbfejlesztett webes lehetőségek bekapcsolása és a mozgások végrehajtása. Ezek jóhiszemű jóváhagyása viszont sajnos elérést biztosít a kártevő saját hozzáférési szolgáltatásához, és szinte minden feladat végrehajtását lehetővé teszi számára, amelyre innentől a vírusnak csak szüksége lehet.

A jóváhagyás után, miközben a felhasználó a frissítés betöltésére vár, a kártevő az alábbi folyamatokat hajtja végre:

• Engedélyezi az ismeretlen forrásból származó alkalmazások letöltését,
• telepíti és elindítja a BankBot kártevőt,
• a kártevő eszközadminisztrátorrá teszi a BankBot programot,
• alapértelmezett SMS küldő alkalmazásnak állítja be a BankBot vírust
• engedélyt ad más alkalmazásoknak is.

Ezek után a vírus következő feladatán, a bankkártyaadatok ellopásán dolgozik. Amikor a felhasználó elindítja a Google Play alkalmazást, a BankBot közbelép, és felülírja a hivatalos programot egy hamis űrlappal, amelyben a bankkártyaadatokat kéri. Ha ezeket a felhasználó beírja, akkor a program el is érte célját. A BankBot az SMS kommunikáció során is közbelép, megkerülve így az eredetileg a biztonságunkat szolgáló kétfaktoros azonosítást.

Hogyan távolítsuk el a kártevőt?

A Jewels Star Classic játék utáni kutatás önmagában nem elég, a támadók gyakran változtatják a terjesztéshez használt alkalmazást. Ahhoz, hogy megtudjuk fertőzött-e az eszközünk, az alábbi jeleket keressük:

• Google Update elnevezésű alkalmazás (Beállítások-> Alkalmazások->Google Update)
• Aktív készülékadminisztrátor „System Update” (rendszerfrissítés) néven (Beállítások->Biztonság-> Készülékadminisztrátorok)
• A „Google Service” figyelmeztetés többszöri megjelenése.

A készülék manuális megtisztításához le kell tiltani a „System Update” adminisztrátori jogosultságát, majd törölni kell a “Google Update” és a fertőzött alkalmazást is.

Hogyan maradjunk biztonságban?


• Használjunk megbízható mobilbiztonsági megoldást mobilon és táblagépen egyaránt, valamint tartsuk be az alábbi néhány tanácsot.
• Használjuk a hivatalos áruházat, amikor csak lehetséges. Bár időnként itt is előfordulnak incidensek, de még így is erőteljesebb a biztonság az alternatív áruházakhoz képest, a Google Play rendszeres ellenőrzési eljárásainak köszönhetően.
• Ha kétségeink vannak egy alkalmazásról, akkor nézzük meg a népszerűségét a telepítések száma, az értékelések és a visszajelzések alapján.
• Miután bármit is elindítunk mobileszközünkön, nézzük meg, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Ha a program a funkcióihoz nem társuló jogosultságokat kér, akkor olvassuk el figyelmesen ezeket, és csak akkor adjuk meg az engedélyt, ha teljesen biztosak vagyunk az alkalmazás megbízhatóságában.
Forrás: ESET