Megelőzni kéne a járványt

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn Budapesten.

 
A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az NFM által felügyelt állami vállalatok jelentős része kiemelt közszolgáltatást lát el, így felelnek az energiaellátásért, a postai szolgáltatásokért, a tömegközlekedésért. Mivel e tevékenységek ellátásakor az emberek kapcsolatba kerülnek egymással, fontos az a figyelemfelkeltő kampány, amelyet már évek óta végeznek az influenzajárvány terjedésének megelőzésére - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte: az érintett dolgozóknak ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást, továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítására.

Homolya Róbert kifejtette: mintegy 100 ezer munkavállaló dolgozik az érintett területeken, ezért fontos a dolgozók megfelelő felkészítése a járványra.

Ugyanakkor kitért rá: fontos, hogy ne csak az állam tegyen meg mindent azért, hogy felhívja a figyelmet az influenzajárványra és arra, hogyan előzhető meg a terjedése. Már évek óta a cégek is segítenek, hogy még több emberhez jussanak el ezek az információk - közölte.

Mint mondta, a figyelemfelhívó kampányuk középpontjában az áll, hogy óvatosabbnak kell lenni ebben az időben és "vigyázni kell egymásra".

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az influenza elleni védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt kérte, akiknek ajánlják, az vegye igénybe az ingyenes védőoltást.

Az influenza terjedésének megelőzéséről azt mondta: aki megbetegedett, az ne menjen közösségbe, zsúfolt helyekre, ha azonban ez elkerülhetetlen, vásároljon egyszer használatos maszkot és azzal közlekedjen. A tömegközlekedést használva az alapos kézmosásnak kell lennie az elsőnek hazaérkezéskor - hangsúlyozta. Hozzátette: lényeges betartani a higiénés utasításokat, mert ezzel jelentősen csökkenthető a megbetegedések száma.

Az Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát! elnevezésű kampány sajtótájékoztatója után bemutatták, hogyan takarítanak ki egy vonatot.
Forrás: MTI