A területileg illetékes rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a 66 éves férfit és 30-as éveiben járó nőismerősét eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, és mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán.

 
A Wiltshire megyei rendőrség hétfő esti sajtótájékoztatója szerint a hatóságok még nem tudják, hogy bűncselekmény történt-e, de a nyomozást vezető tiszt hangsúlyozta, hogy az incidenst nem terrorellenes eljárás keretében vizsgálják.

Egyöntetű brit médiaértesülések szerint a férfi a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott.

Mindenki benne volt


A brit sajtó akkori értesülései szerint a kémcsere keretében Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből "többen kiszálltak".

A brit lapok korabeli beszámolói szerint - bár ezt hivatalos helyen azóta sem erősítették meg - köztük volt Szergej Szkripal is.

A hétfő esti brit rendőrségi sajtótájékoztató szerint egyelőre nem ismeretes, hogy a férfi és nőismerőse mitől lett súlyos beteg, de a vizsgálatot irányító tiszt elmondta, hogy a hatóságok "komoly incidensnek" minősítették a történteket.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap online kiadásának hétfő esti, forrásmegjelölés nélkül közölt értesülése szerint a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a férfi és a nő egy Fentanyl nevű, fájdalomcsillapítókhoz használt, rendkívül erős hatású szintetikus szertől lett rosszul.

A rendőrség Salisbury városában kordonnal zárta le azt a területet, ahol a két embert eszméletlenül találták. Szemtanúk elmondása szerint a helyszínt teljes védőöltözetet viselő egységek nagynyomású vízsugárral tisztították.

Mindennel összefügg

A hétfő esti brit médiabeszámolók az esetet párhuzamba állítják a Litvinyenko-gyilkossággal.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal és 2000-ben Londonba emigrált, 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország kapcsolatai azóta is mélyponton vannak.
Forrás: MTI