Magyar nyelvű színészek randija

Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten március 20. és 24. között, kilencedik alkalommal - közölte Réczei Tamás az MTI-vel.

 
A kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője elmondta: az ötlete nyomán életre hívott Szín-tár keretein belül valamennyi magyar nyelvű színészképzést végző intézmény képviselteti magát. Így Kecskeméten mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, a kaposvári, a marosvásárhelyi, a kolozsvári és az újvidéki színészképző intézmények másod-, harmad- és negyedéves hallgatói.

Az esemény - rendhagyó módon - ezúttal egy osztályterem-színházi előadással veszi kezdetét: a közönség Cserhalmi György kaposvári osztályának Bánk-misszió című produkcióját láthatja a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban. A vizsgaelőadások sorát Zsótér Sándor és Börcsök Enikő osztálya folytatja: a budapesti színművészetisek Henrik Ibsen A vadkacsa című drámáját hozzák Kecskemétre.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiáját, a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának színművészetisei két Shakespeare-darabot, az Ahogy tetsziket, valamint a Rómeó és Júliát, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai pedig a Bruno Schulz elbeszélései nyomán összeállított, nonverbális előadást, az Augusztust adják elő. Nagy várakozás előzi meg a kecskeméti direktor, Cseke Péter osztályának első bemutatkozását.

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának másodéves hallgatói a fesztivál zárónapján a Jehuda Koren és Eliat Negev Lélekben óriások voltunk című kötete nyomán készült, Mengele törpéi című darabbal lépnek színpadra, Réczei Tamás rendezésében. Az előadásokat követő szakmai beszélgetéseket a Károli Gáspár Egyetem Bölcsésztudományi Karának hallgatói vezetik majd. Réczei Tamás kiemelte: két színházi produkció között filmeket is láthatnak a nézők.

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgamunkáit a Kelemen László Kamaraszínházban vetítik majd. A találkozó off-programjai keretében az érdeklődők válogatást láthatnak a kecskeméti rajzfilmstúdió szerzői rövidfilmjeiből, de bepillanthatnak Molnár Ferenc A testőr című komédiájának próbáiba is, amelyet április 6-án mutat be a kecskeméti Katona József Színház társulata.
Forrás: MTI