Újabb letartóztatások Törökországban

A török haderő 70 tagja ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökországban azzal a gyanúval, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

 
Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a hatalomátvételi kísérlet megszervezésével. A török vezetés szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

A mostani gyanúsítottak jelenleg is aktív szolgálatot teljesítettek, és állítólag a gülenista mozgalmon belül katonatársaik "tanítómesterei" voltak. Közülük 47-en tiszti, 23-an pedig altiszti rangot viselnek. A csütörtöki elfogatóparancsot korábban őrizetbe vett katonák vallomásai alapján adták ki.

A rendőrségi rajtaütések központja a közép-törökországi Konya tartomány, de a razzia további 37 tartományra kiterjed.

2016. július 15-ének éjszakáján a puccsisták elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A katonai felkelés résztvevői páncélosokkal vonultak ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányságra. Recep Tayyip Erdogan államfő az utcára szólította a lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt.

Törökországban az elmúlt 20 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

A török védelmi minisztérium legutóbbi összesítése értelmében eddig - 150 tábornokot és 4630 tisztet beleértve - a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából a gülenista hálózattal összefüggésben.
Forrás: MTI