A szocik vesztették a legtöbbet

Farkas Örs politikai elemző szerint a szocialisták a parlamenti választások legnagyobb vesztesei, és véleménye szerint innen már nem tudnak felállni.

 

Farkas Örs hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, a baloldalnak nincs olyan karizmatikus vezetője, aki össze tudná fogni. A baloldali szavazók talán még mindig Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét tudják vezetőként elképzelni annak ellenére, hogy ő a legelutasítottabb pártvezető - fűzte hozzá.

Az elemző szerint a választási eredmények megtámadása csak politikai akció, a végeredmény elutasításának kifejezése, de várhatóan nem lesz majd konkrét következménye.

Farkas Örs a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a Jobbik nem szerepelt rosszabbul, mint négy éve. Viszont a párt nem tudott profitálni a migráció témájából, amely egy klasszikus szélsőjobboldali téma, és egész Európában a szélsőjobboldali pártok megerősödéséhez vezetett.

A 2018. április 8-i parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta. Az országos listákra leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz-KDNP 49,27 százalékos eredményt ért el, a Jobbikra a választópolgárok 19,06 százaléka voksolt, az MSZP-Párbeszédre 11,91, az LMP-re 7,06, a DK-ra 5,37 százalék. A kormánypártok - a 106 egyéni választókerületből 91-ben győzelmet elérve - összesen 133 országgyűlési mandátumot szereztek, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.
Forrás: MTI