Növekednek a bérek?

Egész évben kétszámjegyű béremelkedést várnak a statisztikai hivatal adataira reagálva az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők.

 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: februárban is folytatódott a dinamikus bérkiáramlás, az összkép továbbra is rendkívül kedvező. Idén is elérhető közelségbe kerülhet a kétszámjegyű reálbér-emelkedés - tette hozzá.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte: 2018-ban 10 százalékot elérő éves bérnövekedést várnak a képzett munkaerő hiánya, a közszféra idén is zajló jelentős bérrendezései, illetve a 8 és 12 százalékos bérminimum-emelkedés nyomán.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a jelenlegi kilátások alapján a bruttó és nettó bérek 10 százalékos, a reálbérek pedig 8 százalékos növekedésére számít 2018 egészében.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megjegyezte: februárban is lendületes volt a keresetnövekedés, a várakozásokkal nagyjából összhangban. A munkanélküliségi ráta alacsony szintje egyértelműen azt sugallja, hogy a béremelkedés üteme az idei évben is magas maradhat - az sem elképzelhetetlen, hogy egész évben kétszámjegyű lesz - jelezte.
Forrás: MTI