A német kormány arra számít, hogy nem sikerül az Európai Uniónak (EU) kedvező megállapodást kialkudni Donald Trump amerikai elnök kormányával az acélra és az alumíniumra kivetett védővám ügyében, az EU-s termelőknek is fizetniük kell majd az amerikai exportért - jelentették német hírportálok csütörtökön, Angela Merkel kancellár washingtoni útja előtt egy nappal.

 

A kormányzati körökre hivatkozó beszámolók szerint Washington nem hosszabbítja meg az EU-nak átmenetileg, május 1-jéig adott mentességet az acél és az alumínium vámja alól.

Peter Altmaier gazdasági miniszter szerdán egy berlini sajtótájékoztatón - a kormány új gazdasági előrejelzésének bemutatóján - azt mondta, hogy már a jövő hétre kialakulhat az uniós tagállamok közös álláspontja az Egyesült Államokkal kezdődött kereskedelmi vitában. Kiemelte, hogy el kell kerülni a vita elmérgesedését. Az EU-nak arra kell törekednie, hogy ne induljon ellenőrizhetetlen verseny a vámok szabályozásában - mondta.

Donald Trump döntése alapján március 9-től az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét 10 százalékos vámmal sújtják az Egyesült Államokban. Az elnök az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését.

Donald Trump azt ígérte, hogy kivétel nélkül minden országra vonatkozni fog a vámfizetési kötelezettség. Végül mentességet kapott a két szomszédos ország, Mexikó és Kanada - az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) másik két részes tagállama - , és a kivételezett körbe került az EU, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea is. Az EU esetében a felmentés május 1-jéig érvényes.

Az Egyesült Államok szövetségesei és vetélytársai egyaránt a szabadkereskedelem elleni támadásnak és protekcionista fordulatnak minősítették Donald Trump döntését a védővámok bevezetéséről.
Forrás: MTI