Nagy remények a triatlonosoknál

A magyar triatlonosok a vegyesváltó indulásában is bíznak a 2020-as, tokiói olimpián, amelynek kvalifikációs sorozata a múlt héten kezdődött, a hét végén folytatódik és két évig tart.

 
Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: a válogatott bő kerettel dolgozik, hogy a sűrű versenynaptárban szinte egymást érő megméretéseken - az olimpiai kvalifikációban mintegy negyven viadal érintett - friss embereket, fiatalokat is be lehessen vetni.

"Elsősorban a riói olimpiát megjárt, rutinos versenyzőkre számítunk, de vannak több mint ígéretes fiataljaink is" - jelentette ki Lipták. A férfiaknál Faldum Gábor (két éve a 20. helyen végzett az olimpián) és Tóth Tamás (33.), míg a nőknél Kovács Zsófia (24.) és Vanek Margit (45.) oszlopos tagja a nem névre szóló kvalifikációért küzdő magyar együttesnek, míg a fiatalok közül Bicsák Bence, Dévay Márk és Bragmayer Zsanett tehet érdemit hozzá a pontgyűjtéshez.

Bicsák - aki tavaly megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot - szombaton Jokohamában sporttörténelmet írt azzal, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomásán az ötödik helyen végzett. A világbajnoki sorozathoz tartozó viadalon még soha nem zárt ilyen előkelő helyen magyar triatlonos.

Lipták elárulta: egyénenként egy szezonban 4-6 millió forintba kerül csak a versenyeztetés - utazás, szállás, étkezés -, és az anyagiak nem akadályozzák meg azt, hogy minél több kvalifikációs versenyen rajthoz álljanak a magyarok. Ettől függetlenül viszont ott spórolnak, ahol tudnak.

"Az edzőtáborok helyszíneinél szempont az észszerű megválasztás, és a versenyekre is általában gazdaságos szállásokat foglalunk. Utóbbin nincs a sportolóink mellett komplett szakmai stáb külön edzővel, masszőrrel, pszichológussal. Esetünkben már az is eredmény, ha a csapattal egy kísérő elutazik, és segít az ügyintézésben, adminisztrációban, nem pedig a versenyzők fárasztják magukat" - mondta a szakmai igazgató.

Vegyesváltóban tíz nemzet szerezheti meg a 2+2 kvótát, erre Lipták szerint 20-22 csapat pályázik, "nyilván nem egyforma esélyekkel". Biztató azonban, hogy köztük van a magyar is. "Több nemzet jóval előttünk jár, de ott vagyunk a sűrű középmezőnyben, ahol tényleg bármi megtörténhet" - közölte a sportvezető, aki büszkén említette a magyarok 2014-es vb-bronzérmét és 2017-es junior Eb-aranyát a friss olimpiai számban. Hozzátette: abban az esetben is elindulhat a váltó az olimpián, ha nincs benne a tíz kvótaszerzőben, viszont az egyéni ranglistáról két férfi és két női versenyző mégis kvalifikációhoz jutott.

A májustól két éven át tartó időszakban a váltók szezononként három versenyen szerezhetnek pontot, az első június 7-én Nottinghamben lesz. A váltók ranglistájáról az első hét nemzetnek adatik meg az olimpiai részvétel lehetősége, további három az egyetlen olimpiai kvalifikációs versenyről biztosíthatja részvételét. A tizenegyedik hely a rendező japánoknak jár.

Tokióban az egyéni versenyben nemenként 55 sportoló indul majd, amelyből a kvalifikációt szerző vegyesváltók 22 helyet elfoglalnak. Az egyéni ranglistáról - a vb-sorozat mellett a világkupában is lehet pontokat szerezni, de előbbinek magasabb az értéke - 26 olyan triatlonos szerez kvótát az országának, aki nem érintett a vegyesváltóknál. Azok a nemzetek, amelyeknek legalább három versenyzőjük végez a top 30-ban, és vegyesváltóban már van kvótájuk, plusz harmadik embert is indíthatnak Tokióban. Ez öt részvételi helyet érint, míg kettőt szabadkártyára tart fenn a nemzetközi szövetség. Utóbbi esetben annyi a megkötés, hogy még semmilyen kvalifikációval nem szabad rendelkeznie az országnak, viszont versenyzőjüknek ott kell lennie a ranglistán a 180-ban.

"A pontgyűjtő sorozatba adott sportoló legjobb tizenkét eredménye számít be, de egy szezonból maximum hét" - egészítette ki Lipták.

A triatlonosok következő viadalát szombaton Asztanában rendezik, a világkupa hétvégi fordulójának mezőnyében hat magyar áll rajthoz.
Forrás: MTI