Fekete Zaj Fesztivál

Idén nyáron ismét jelentkezik a Fekete Zaj Fesztivál, a mátrafüredi Sástó mellett. A válogatott hazai és nemzetközi zenekarokat felvonultató háromnapos rendezvény több év takarékláng után most a régi, de időközben felújított helyszínen, megújult szálláslehetőségekkel tér vissza, megőrizve azt a kis fesztiválokra jellemző egyedi hangulatot, amely az elmúlt 10 évben védjegyévé vált. Idén augusztus 17-19. között több mint 50 különleges zenei élményt kínáló együttes játszik majd a Mátra csillagai alatt a Zajongóknak.



Sokat elmond a Fekete Zajok különleges hangulatáról, hogy a fesztivál igazából azokban az években sem maradt el, amikor nem lett megszervezve: a törzsközönség és a korábbi fellépő zenekarok ugyanis fogták magukat, és Fekete Zaj Osztálykirándulás néven évről évre megszerveztek maguknak egy közös hétvégét a Sástó mellett. Az elmúlt években több spin-off klubrendezvény, így a Fekete Zaj Klub és a Fekete Zaj Tél is segített életben tartani a koncepciót, most pedig végre együtt térhetünk vissza a Mátrába: idén augusztus 17-19-én megújult arculattal tér vissza a Zaj.

A fesztivál a megszokott módon nagyon izgalmas zenei programot kínál, a hazai és a nemzetközi alternatív és underground szcéna legjobbjai közül válogatva. A három nap alatt több mint 50 csapat, köztük nagyjából 10 külföldi együttes játszik majd. A VHK Zajos fellépése már hagyománynak tekinthető. Idén láthatjuk a sodró hangulatú francia post metal csapat, az Alcest koncertjét; ez a csapat shoegazing és black metal elemeket egyaránt ötvözve készíti albumait 2000 óta. Itt lesz a svéd Anna von Hausswolff, akinek a zenéje műfajok felett áll, inkább afféle rituáléként élhető meg, amely a lélek és a vér hangjait sugározza magából. A The Mysterious Vanishing of Electra című videója itt látható: https://youtu.be/Nre0hcDz5TI

A synthpop / EBM vonalat erősíti az Aesthetic Perfection érkezése Los Angelesből, az experimentális rockot kedvelők pedig a svéd/angol Crippled Black Phoenix koncertjére készülhetnek. Itt lesz az izlandi snyth-punk darkwave csajtrió, a Kælan Mikla. A budapesti klubélet legmenőbb csapatai is megjelennek: játszik a Middlemist Red, a Gustave Tiger, a Black Bartók, a Dope Calypso, a Képzelt Város, az Entrópia Architektúra, a Pyoba, a Zivatar, valamint a Perihelion, az Agregator, a Shapat Terror, a divideD, az Arkhé, Csihar Attila és még sokan mások.

A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi Motel mellett elkészült az új Hotel épület, de különböző komfortfokozatú, 2 és 4 személyes faházak és apartmanok is elérhetőek lesznek, és természetesen a sátorozási lehetőség is adott. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely is található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült nemrég. A már jól ismert Sástó, a kilátó és az Oxygen Adrenalin Park is várja a kirándulni vágyókat.
Forrás: A38