Kicsit nőt

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke 55,4 pont volt, magasabb az áprilisi 53,3-as értéknél, az ütem némileg felgyorsult, és továbbra is bővülést jelez - közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

 
A korábbi májusokkal összevetve az idei érték meghaladja az 52,8 pontos hosszú távú májusi átlagot, de elmarad az elmúlt három év 56,1 pontos átlagától.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt áprilishoz képest, a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A termelési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradt, ami már harmincharmadik alkalommal a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke májusban.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, csakúgy, mint az idén eddig minden hónapban.

Az új rendelések indexe ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva, 1995 óta a társaság mindössze kétszer mért magasabb májusi értékeket ezen a területen.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem tovább lassult. Az index értéke hét hónapja 50,0 pont alatt van.

A vásárolt készletek tizenhetedik hónapja bővülnek, most némileg enyhébb ütemben. Az idei májusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb májusi.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát.

A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50,0 pont feletti értéke további árnövekedést jelez a válaszadók szerint.

A késztermékkészletek szintje májusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

Az exportindex értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését.
Forrás: MTI