Az okatatásba kell pénzt pumpálni

A Párbeszéd szerint a készségek fejlesztését szolgáló oktatás megteremtése mellett azonnali és radikális béremelés szükséges az oktatás területén az ország sikere érdekében - jelentette ki a párt szóvivője vasárnap Budapesten.

 

A pedagógusnap alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Barabás Richárd hangsúlyozta: a 21. századi oktatás megteremtésének legfontosabb feltétele a tanítók, tanárok munkájának megkönnyítése.

Ennek érdekében a Párbeszéd jelenősen növelné a pedagógiai asszisztensek, az iskolapszichológusok számát, csökkentené az osztálylétszámokat és a papírmunkát, illetve 7-8 évente egy év fizetett szabadságot biztosítana a pedagógusok számára.

Elmondta: a Párbeszédnek az a véleménye, hogy a "habókos" Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője "bolondos" nézeteket vall a világról. Ez pedig megengedhetetlen egy olyan politikus esetében aki az ország sorsát évtizedekre meghatározó kérdésekben dönthet - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatba felidézte, hogy Kásler Miklós szerint az oktatással és a Nemzeti alaptantervvel alapvetően minden rendben, csak a megvalósítással vannak problémák. Ezzel pedig a miniszter azt mondta, hogy még mindig nem elég sok tananyagot töltünk be a gyerekek fejébe és nem elég gyorsan - vélekedett.

Kifejtette, ezzel szemben a Párbeszédnek az a véleménye, hogy a következő két évtizedben, a technológiai fejlődés és a globalizáció következtében radikálisan megváltozik a világ.

Ebben a világban pedig olyan fiatalokra és felnőttekre van szükség, akik a dogmatikus válaszok ismételgetése helyett képesek a kritikus gondolkodásra - mondta Barabás Richárd.
Forrás: MTI