Folyik a vita a költségvetésről

A 2019-es költségvetés vitáját folytatták pénteken a képviselők az Országgyűlésben.

Államtitkár: a biztonság a legfontosabb közösségi érték

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár hangsúlyozta: ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték szerte a világon, így Magyarországon is. Hozzátette: hazánk a 15. legbiztonságosabb ország a világon, és fontos, hogy ez az érték fennmaradjon. A költségvetés belügyi fejezetének legfontosabb céljai közül kiemelte a bűnözés visszaszorítását és az illegális migráció elleni küzdelmet. Ennek érdekében 2019-ben létszámában és a forrásaiban is erősíti a kormány a rendőrséget - tette hozzá.

Jobbik: a kormány indítson új programot az elvándorolt fiatalok hazahozása érdekében!

Farkas Gergely (Jobbik) közölte: módosító javaslatot nyújtanak be a 2019-es költségvetéshez, amelyben azt indítványozzák, hogy a kormány 5 milliárd forintból indítson új programot az elvándorolt fiatalok hazahozása érdekében. Az elvándorlás kapcsán kialakult helyzet súlyos, és a jövőre nézve veszélyeket rejt, mert már most számos ágazatban munkaerőhiány alakult ki - indokolta a kezdeményezést a képviselő.

Szerinte a kormány által korábban indított Gyere haza fiatal! program nem volt sikeres, 100 millió forintból csak néhány tucat fiatalt sikerült hazahozni.

MSZP: több forrás kell az önkormányzatoknak

Szabó Sándor (MSZP) azt mondta: a Fidesz-kormány elsősorban azokon az embereken próbál segíteni, akik viszonylag jó helyzetben vannak, miközben a szegényeket létbizonytalanságban tartja, magára pedig egyre többet költ. Hiába a 4,1 százalékos gazdasági növekedés, a kormány a GDP arányában nem fordít többet jóléti kiadásokra - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő az önkormányzatok számára javasolt több forrást, mondván, a települések finanszírozása nem megfelelő a szociális és gyermekjóléti feladatok, a háziorvosi központi ügyelet, a gyepmesteri szolgálat, a könyvtárak és kulturális intézmények fenntartására. Hozzátette: sokkal több pénzre lenne szükség a belterületi utak és a közúthálózat fejlesztésére is.

LMP: az önkormányzatokat sújtó szolidaritási "sarc" a szocializmus szellemét idézi

Szél Bernadett, az LMP képviselője a fideszes hozzászólásra reagálva azt mondta: a költségvetés akkor lehetne fenntartható, ha az LMP módosító javaslatait elfogadnák. Legalább minimálbért fizetnének az otthonápolásért, kibővítenék a családi pótlék és a családi adókedvezmény igénybevételét, és erősítenék a környezetvédelmet - jelezte.

Szél Bernadett az önkormányzatokat sújtó szolidaritási "sarc" eltörléséért is szót emelt: szerinte ez az adó a szocializmus szellemét idézi, és helyette az önkormányzatok teljesítményét kellene díjazni.

A képviselő saját választókörzetének, Budakeszinek is javasolt többletforrásokat többek között bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelybővítésre, tanuszoda építésére, a buszhálózat, illetve a bicikliutak fejlesztésére.
Forrás: MTI