Így állnak a gabonáink

Szokatlan az idei időjárás, emiatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Eközben búzából is beérkeztek a laboratóriumba az első tételek, bár ez utóbbit még nem kezdték tömegesen betakarítani. A fontosabb gabonák és olajos magvak helyzetéről a Concordia Közraktár Zrt. adott közre gyorsjelentést.



Árpából 230 ezer hektárt vetnek országszerte, a legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet. A cég Gabona Control részlegéhez beérkezett minták között az aratás kezdetén elszórtan jelentkeztek extrém alacsony hektolitertömeggel rendelkező tételek. Zömében azonban a vizsgált, az ország különböző pontjairól származó minták elérik a Magyar Szabványban megkövetelt, 63,0 kg/hl értéket. A Gabona Control által vizsgált sörárpák minősége is megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben.

A repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ez országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést jelenthet. A bevizsgált tételek olajtartalma 46-47%, ami a tavalyihoz hasonlóan kedvező érték, jó minősséget jelent. Az előzetes becslések magasabbra tették a tavalyinál a termésátlagot, de ezek a várakozások múlni látszanak, mert a betakarítást megdőlt táblák, eső, magas nedvességtartalom nehezítik. Fontos, hogy a repceárakban hangsúlyosan megjelenik majd az euróárfolyam változása is.

A búza túlnyomó része még lábon van, az első aratásokból csak most érkeztek be a minták, néhány esetben a betároláshoz magas nedvességtartalommal. A már learatott tételek esetében a Gabona Control-ban végzett vizsgálatok eddigi eredményei alapján mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek, egyelőre nem jelentkeztek minőségi problémák. A mért fehérjeértékek 10 és 14,5% között mozognak, tehát az idén a takarmány-, és malmi búzákból is lesz kínálat, nem kell hiányra számítani, bár a termelők azért tartanak a kiszámíthatatlan esőzésektől.

A sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad számukra, akkor könnyen számíthatunk rekordtermésre is – mondta el dr. Halmos Gábor, a cég vezérigazgatója.
Forrás: Gold comm