Százmilliós pénzmosás

Százmillió forintos pénzmosás miatt emelt vádat egy férfi ellen a Fővárosi Főügyészség.



A vádirat szerint a 35 éves férfi 2015 augusztusa előtt az általa képviselt kft. bankszámlaszámát egy - a nyomozás állása szerint ismeretlen - külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta, hogy arra ismeretlenek bűncselekményből származó, megtévesztéssel megszerzett összegeket utalhassanak - közölte pénteken a főügyészség az MTI-vel.

A vádlott cégének bankszámlájára 2015. augusztus 3-án mintegy 74 millió forintnak megfelelő amerikai dollár összegű jóváírás, pár nappal később, 2015. augusztus 6-án pedig csaknem 40 millió forintnak megfelelő amerikai dollár összegű jóváírás érkezett egy kanadai székhelyű cég megbízása alapján.

A vád szerint egy ismeretlen bűntárs még 2015. július végén jogosulatlanul belépett a kanadai cég egyik alkalmazottjának elektronikus levelezési rendszerébe, és onnan megszerezte egy megrendeléssel kapcsolatos levelezés adatait.

Ezen adatok birtokában az elkövető a kanadai cégnek valótlan tartalmú e-mail üzenetet írt, amelyben a cég által megrendelt termék árának átutalását - a megrendelést teljesítő valós bankszámlája helyett - a vádlott cégének bankszámlájára kérte. A cég megtévesztett alkalmazottja a pénzt két részletben utalta át a vádlott bankszámlájára.

A férfi - aki a vád szerint tudta, hogy a pénz bűncselekmény elkövetéséből származik - a bankszámlájára érkezett összegek egy részét több alkalommal egy budapesti bankfiókban készpénzben, a maradékot pedig bankautomatából, bankkártyával vette fel, majd azt a külföldi férfinak átadta.

Ezen túlmenően a vádlott bankszámlájára 2015. augusztus 7-én is érkezett egy csaknem 30 millió forintnak megfelelő amerikai dollár összegű jóváírás egy houstoni székhelyű társaságtól. A társaság feljelentése után a nyomozó hatóság intézkedett arról, hogy a vádlott bankszámláját zár alá vegyék, így a férfi ezt az összeget már nem tudta felvenni.

A vádlottal szemben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra - olvasható az ügyészségi közleményben.
Forrás: MTI