Újabb sörgyár próbál kézműves sört piacra dobni

Hagyományos módszerekkel készül az amerikai sörforradalom egyik legismertebb sörtípusa a Pécsi Sörgyárban. A Pécsi APA a megújuló Pécsi Sörgyár új, szuperprémium sörcsaládjának első tagja.


A legnagyobb hazai kisüzemi sörfőzdeként számon tartott Pécsi Sörfőzde egy teljesen új sörtípussal, egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott sörstílus, amely világos, könnyű, a felhasznált változatos aromakomlóknak köszönhetően pedig a végletekig izgalmas ízvilágú, sokszor citrusos, kellemesen gyümölcsös, frissítő ital.

Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajókaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében, hiszen könnyen érthető és könnyen fogyasztható sörről van szó. A Pécsi Sörfőzde szándékai szerint termékfejlesztésüknek köszönhetően a jövőben még többen választják majd az APA söröket.

Az összesen hétféle komlóval készülő Pécsi APA a többi pécsi prémium sörhöz hasonlóan nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben. A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez – amellyel kapcsolatban hagyományosan jó tapasztalatokkal rendelkeznek Pécsen.

A Pécsi APA sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhat benne a fogyasztó, amelyek további izgalmas aromaanyagokat zárnak a palackba vagy a dobozba.

Hanák Dávid a Pécsi APA termékfejlesztésével kapcsolatban elmondta, az egyik kedvencük az american pale ale típus, és szerették volna megmutatni a világnak a saját verziójukat belőle, miközben olyan termékkel rukkolnak elő, amellyel igyekeznek megtalálni a bevállalós aromatika és a közízlés metszetét. Ez egy kissé rizikós feladat volt, de az elkészült sörrel kapcsolatos visszajelzések alapján már úgy gondolják, sikerült eltalálni a helyes irányt.

A sör 5 százalékos alkoholtartalommal és 32-is IBU-val (International Bitterness Unit) rendelkezik, és illeszkedik abba a fejlesztési és edukációs programba, amelyet a főzde a Pécsi Prémium sorozattal elkezdett – mondta a sörmester. A pécsiek szándéka, hogy a fogyasztók általában többet tudjanak az általuk választott sörökről, ezért szeretnének időről időre olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyeken keresztül meg tudják mutatni a vásárlóknak, hogy a sör egy izgalmas, változatos ital.

A Pécsi APA 0,33 literes üveges mellett fél literes dobozban is kapható, a kiszállítás elindult, a fogyasztók mindkét kiszereléssel találkozhatnak már az üzletek polcain.